Politie Groningen

70-plussers vaak slachtoffer pinpasdiefstal

Provincie Groningen 18-10-2005 - De politie krijgt geregeld meldingen en aangiften van diefstallen van pinpassen. Vooral ouderen zijn daarvan het slachtoffer. De diefstallen vinden op verschillende manieren plaats. Mensen worden thuis het slachtoffer, maar ook op straat, in winkels en in winkelcentra. Dinsdagavond zijn een paar van dit soort voorbeelden uit de praktijk met beelden van bewakingscameras te zien in het programma Opsporing Noord.

babbeltrucs om huis binnen te komen

Al vaker heeft de politie geattendeerd op de zogeheten babbeltrucs waarbij bepaalde personen via een smoes proberen de woning binnen te komen en daarna op zoek gaan naar de pinpas met bijbehorende pincode of sierraden en geld. Recentelijk komen er vooral meldingen binnen van vrouwen die zich voordoen als medewerksters van Thuiszorg. In het verleden werden al voorbeelden genoemd van zogeheten servicemonteurs van Essent of het waterleidingsbedrijf die de woning moesten inspecteren op een gaslek of een kapotte waterleiding. Ook zijn voorbeelden bekend van vrouwen die een glaasje water vragen voor hun zieke kind die in de auto zit, of mensen met autopech die even naar huis moeten bellen en geen beltegoed meer hebben. Het gebeurt zelden dat deze daders op heterdaad worden betrapt. In de regel merken mensen pas dat ze slachtoffer zijn geworden als er een riant bedrag is afgeschreven van hun bankrekening. De bedragen die worden afgeschreven lopen in sommige gevallen in de duizenden euros, al naar gelang de hoogte van het bedrag dat op de lopende rekening staat.

meegluren bij de pinautomaat

Het laatste halfjaar valt het de politie in de stad Groningen, maar ook elders in de provincie, op dat jonge meiden zich bezig houden met diefstal (zakkenrollen) van pinpassen in winkels. Het gaat dan om meiden van naar schatting 15 tot 20 jaar oud. Hun werkwijze is brutaal, simpel en snel. Zijn gaan in de buurt staan van iemand die aan het afrekenen is bij de pinautomaat of gluren over de schouder mee. In ieder geval kunnen ze vanaf hun positie vrij gemakkelijk zien welke pincode er ingetoetst wordt. Daarna volgen ze hun slachtoffer en stelen in een onbewaakt ogenblik de pinpas. Meteen daarna wordt het maximale bedrag van de rekening gepind. Hoewel in principe iedereen het slachtoffer van deze praktijken kan worden, bestaat er een sterk vermoeden, dat ook in dit geval ouderen een belangrijke doelgroep voor deze dames is. Uiteraard wordt niet alleen meegekeken in een winkel bij het afrekenen, maar er wordt zeker ook meegekeken bij de pinautomaat van de bank als er geld uit de muur wordt gehaald.

Wees alert en voorkom diefstal

De opsporing van deze categorie zakkenrollers is in de praktijk moeilijk. In de meeste gevallen blijkt de vermissing van de pinpas op een later tijdstip en omdat het vermoedelijk om een landelijk opererende groep of individuele personen gaat, zijn ze al weer vrij snel weer onderweg naar een andere plaats of provincie. Het is daarom zaak om dit soort diefstallen te voorkomen. De politie heeft daarom een aantal tips: Wees in de eerste plaats alert op mensen die te dicht in de buurt staan tijdens het pinnen
Scherm tijdens het pinnen het cijferpaneeltje af met de andere hand en ga er goed voor staan
Bewaar in ieder geval niet de pincode bij de pinpas in de tas of de portemonnee., ook thuis niet
Zorg dat er niet te veel geld staat op de lopende rekening. Als men slachtoffer is, dan kan er een minimaal bedrag worden gepind Zorg altijd dat de portemonnee en de pinpas wordt bewaard op een plek waar deze niet ongemerkt kan worden gestolen, met andere woorden: hand op de knip.
Mocht men worden gevraagd naar de pincode door wie dan ook, geef deze nooit prijs