Gemeente Edam-Volendam

Nieuwsberichten

18-10-2005
Bewuste keuzes B&W voor begroting 2006

Naar aanleiding van het artikel van Henk Visser in de Nivo van 12 oktober 2005 willen wij even kort reageren. Het belangrijkste uitgangspunt voor ons college voor de begroting 2006 was en is geen lastenverzwaring voor de burger. Immers volgend jaar wordt de burger al geconfronteerd met hogere lasten als gevolg van o.m. het nieuwe zorgstelsel en de hogere energiekosten.
Het rijk heeft hierop ingespeeld door het gebruikersgedeelte van de OZB af te schaffen, hetgeen direct leidt tot lagere lasten voor de burger. De gemeentes worden hiervoor grotendeels door het rijk gecompenseerd. Desondanks vertoonde onze begroting nog een tekort. Wij stonden hiermee voor de keuze om of de gemeentelijke uitgaven te verlagen, of de gemeentelijke inkomsten te verhogen of de reserves (de gemeentelijke spaarpot) aan te spreken.
Als wij de uitgaven verlagen heeft dit consequenties voor de dienstverlening aan de burger. Denk hierbij aan het voorzieningenniveau (bijv. sport, zwembad, bibliotheek), het verlagen of afschaffen van subsidies en het verminderen van het onderhoud aan de wegen, fietspaden, groenvoorziening, speelplaatsen e.d. Deze keuze hebben wij als college niet gemaakt. Wij hebben er voor gekozen om de dienstverlening aan de burger op peil te houden. Ook het idee van de schrijver om de gemeentelijke inkomsten te verhogen, was niet de onze. Dit zou namelijk betekenen dat de burger extra belast moest worden en dan hadden wij het eigenaargedeelte van de OZB met 23% moeten verhogen. De enige verhogingen die we nu hebben doorgevoerd, betreffen de 1,5% verhoging (= inflatiecijfer) van enkele belastingen en leges. Dat betekent dat we als college voor dit jaar de keuze hebben gemaakt een gering deel van onze reserves aan te spreken. Daarbij hebben we natuurlijk kritisch gekeken naar de gevolgen voor de lange termijn. Deze spaarpotten zijn namelijk bedoeld voor uitgaven op lange termijn en om onverwachte tegenvallers te kunnen opvangen. Het blijkt dat deze reserves ook naar de toekomst gezien ruim voldoende zijn. Het geld dat wij in 2006 uit de reserves halen, blijkt geen negatieve gevolgen te hebben voor de komende jaren. Uit de meerjarenbegroting blijkt dat de reserves in 2006 21,3 miljoen bedragen en in 2009 in totaal 22 miljoen. Van interen op onze reserves (spaarpotten) is dan ook geen sprake. Vandaar dat wij als college deze begroting voor 2006 als positief ervaren, zeker wanneer je dit vergelijkt met de situatie in omliggende gemeentes waar de lasten van de burger gemiddeld 30% hoger liggen.

Het college van B&W Edam-Volendam