Provincie Utrecht

Vacatures

Ruim baan voor veiligheid fietsers op Lekdijk

18-10-2005 -

Gezamenlijk persbericht gemeente Houten en provincie Utrecht

De Lekdijk heeft van de gemeente Houten en de provincie Utrecht een facelift gekregen. De weg lijkt smaller, maar dat is gezichtsbedrog. Want aan weerszijden zijn rode fietsstroken aangebracht. Passerende automobilisten moeten elkaar op die manier voorrang geven en op de rem trappen. Het risico dat fietsers nog van de weg afgedrukt worden, is daardoor aanzienlijk minder geworden. Reden voor een openingsfeestje op 13 oktober

Strak in de lijnen

De vernieuwde weg loopt over een lengte van 14 kilometer langs de Lek. Wat direct opvalt zijn de strakke lijnen. Een bewuste keuze om de veiligheid van de fietsers zo goed mogelijk te beschermen. Voor een maximaal effect heeft de gemeente Houten ter voorbereiding op het werk papieren stroken laten plakken met een totale lengte van maar liefst 60 kilometer. Verder zijn twee nieuwe drempels aangelegd en zijn de voorrangsregels op een aantal plaatsen aangepast. Met het Koninklijk Nederlandse Motorrijders Verbond (KNMV) heeft de gemeente Houten bovendien afspraken gemaakt over goed gedrag op de Lekdijk. Vandaar het waarschuwingsbord dat langs deze toerroute voor de motorrijders is geplaatst en tijdens de opening door wethouder Van Oostrum, gedeputeerde Mik (provincie Utrecht) en H. Beugelink (KNMV) werd onthuld.

Wijk bij Duurstede neemt stokje over
Het estafettestokje speelde in het openingsprogramma een belangrijke symbolische rol. Uiteindelijk belandde deze via de gemeente Houten en de provincie Utrecht in de handen van de gemeente Wijk bij Duurstede. Met de provincie zijn namelijk afspraken gemaakt dat deze gemeente volgend jaar het werk voortzet. Er ontstaat zo een doorgaande toeristische fietsroute. Financiële steun voor de aanleg van de fietsstroken komt uit het provinciale project Op de Fiets! De provincie Utrecht werkt onder dit motto aan een compleet netwerk van veilige en comfortabele fietsverbindingen.

Swingende salsa-fiets
De vernieuwde Lekdijk trok tijdens het openingsfeestje ook de belangstelling van kinderen uit Tull en 't Waal. Op uitnodiging van de gemeente Houten stortten zij zich vol enthousiasme op een tekenwedstrijd. De Lekdijk bij de feesttent veranderde voor de gelegenheid in een bont gekleurde weg met daarop uiteraard vooral veel afbeeldingen van fietsers. De gelukkige winnares kreeg van wethouder Van Oostrum een swingende salsa-fiets die je heupwiegend in beweging kunt krijgen. Voor alle deelnemende kinderen was er van gedeputeerde Mik als troostprijs een sportieve fietshelm.

Kosten
De totale kosten van dit project zijn 540.000 euro. De gemeente Houten financiert dit uit het reguliere onderhoudsbudget. De provinciale subsidie voor de realisatie van de fietsstroken is 270.000 euro.

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon .030- 258 3196

Laatst gewijzigd op 18-10-2005. Paginabeheer: Ron van Dopperen