Gemeente Bleiswijk


FINANCIELE ONDERSTEUNING VOOR MENSEN MET EEN MINIMUM INKOMEN

De 3B gemeenten hebben gezamenlijk beleid ontwikkeld om mensen met een minimum inkomen financieel te ondersteunen. Twee belangrijke onderdelen van dit minimabeleid willen wij nog eens onder uw aandacht brengen.


1) Bijzondere bijstand
Wanneer u wordt geconfronteerd met bijzondere, extra kosten waar uw maandelijks inkomen (rond bijstandsniveau) niet op is berekend kunt u een beroep doen op de bijzondere bijstand. Voorbeelden van bijzondere extra kosten zijn het aanschaffen van een bril, dieetkosten, eigen bijdrage bij verstrekkingen door het ziekenfonds, etc, etc. Aan het recht op bijzondere bijstand zijn voorwaarden verbonden, op grond van deze voorwaarden wordt beoordeeld of u in aanmerking komt voor een vergoeding.


2) Fonds Tegemoetkoming Minima
Daarnaast hebben de 3B gemeenten een fonds in het leven geroepen voor mensen met een minimum inkomen ( tot 115% van de geldende bijstandsnorm) waaruit een financiële tegemoetkoming kan worden betaald voor deelname aan sociale, culturele en sportieve activiteiten.
Wilt u meer weten over de bijzondere bijstand of het Fonds Tegemoetkoming Minima en hoe u die aanvraagt dan kunt u contact opnemen met de afdeling Sociale Zaken in uw gemeente. Hoogte van de netto bijstandsnormen ( 21 tot 65 jaar) per maand per 1 mei 2005:

- ⬠576,98 voor een alleenstaande ;
- ⬠807,77 voor een alleenstaande ouder;
- ⬠1.153,96 voor gehuwden;

- ⬠230,79 maximale toeslag (recht is afhankelijk van de individuele situatie)