Wereld Natuur Fonds Nederland

Persbericht 18 oktober 2005

Aanhang Wereld Natuur Fonds stijgt naar 905.000 donateurs

Het Wereld Natuur Fonds heeft zijn aanhang het afgelopen boekjaar opnieuw zien stijgen, en wel met 30.000 naar in totaal 905.000 donateurs. Dat heeft de natuurbeschermingsorganisatie vandaag bekend gemaakt bij de presentatie van het jaarverslag 2004-2005. De groei wordt onder meer veroorzaakt door de toenemende aanhang onder de jeugdleden van de WNF-Rangerclub (6-12-jarigen) en de WNF-Bamboeclub (3-6-jarigen). Beide kinderclubs tellen nu gezamenlijk 100.000 leden.

Algemeen directeur Niek van Heijst: "De cijfers tonen aan dat natuurbescherming nog steeds hoog bij de Nederlanders op de agenda staat. Het geeft ook aan dat men zich goed kan vinden in onze aanpak. Hierbij staan twee strategieën centraal: oplossingsgericht werken en samenwerking zoeken met overheden, lokale bevolking en bedrijven. Dat we nu de 900.000-grens zijn gepasseerd, is een enorme stimulans om door te gaan op de ingeslagen weg. De natuur staat overal onder druk en daarom blijven de inspanningen van het Wereld Natuur Fonds op heel veel plekken hard nodig".

De natuurbeschermingsorganisatie heeft het afgelopen boekjaar 31,1 miljoen euro geïnvesteerd in natuurbeschermingswerk wereldwijd. De belangrijkste resultaten waar WNF aan heeft bijgedragen zijn: " Realisatie van 200.000 hectare nieuw beschermd gebied voor de reuzenpanda in China. " Uitroepen beschermde bosgebieden onder meer in de noordelijke Amazone. " Bescherming 2,6 miljoen hectare wetlands tegen drainage en aanleg van infrastructurele werken " Eerste houtkapconcessie in Kameroen krijgt FSC-keurmerk voor duurzame houtkap. In Acre (Brazilië) en Russische Verre Oosten wordt meer dan 2 miljoen hectare bos FSC-gecertificeerd. " Kreeft- en sardinevisserij in Golf van California krijgt binnenkort MSC-keurmerk voor duurzame visserij. " Kyoto-verdrag treedt met ratificatie door Russische parlement in werking, WNF speelde hierbij belangrijke rol. " Op door WNF georganiseerde topconferentie ondertekenen zeven Afrikaanse staatshoofden verklaring om bossen in Centraal-Afrika te beschermen. " Grote vorderingen om met bedrijfsleven criteria voor productie duurzame palmolie af te spreken. " Beschermde status voor ramin-hout, witte haai en Napoleonvis dank zij inzet WNF. Raminbomen komen voor in belangrijke leefgebieden van de orang-oetan op Borneo.

Tijdens het afgelopen boekjaar, dat liep van juli 2004 tot juli 2005, stegen de baten uit eigen fondsenwerving met meer dan 10 procent naar 30,3 miljoen euro, door met name groei van het aantal ledendonaties en nalatenschappen. De totale baten zijn met 49,6 miljoen ongeveer gelijk gebleven aan vorig boekjaar. Dit is verklaarbaar door een geplande, lagere bijdrage van de Nationale Postcodeloterij. De verwervingskosten bleven gelijk aan vorig jaar, namelijk 17,4 procent. Daarmee blijft het WNF ruim onder de norm van 25 procent van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF).

Voor het tweede achtereenvolgende jaar heeft het Wereld Natuur Fonds het jaarverslag op een interactieve cd-rom uitgebracht. Op een toegankelijke manier wordt de lezer langs de belangrijkste resultaten geleid en wordt duidelijk waar het geld van de donateurs aan is besteed. De cd-rom is tevens voorzien van animaties en video-verslagen. Voor het eerst heeft de cd-rom een wereldkaart waarop alle door WNF gefinancierde projecten terug te vinden zijn, inclusief een doorlink naar projectinformatie. Er is een aparte sectie op de cd-rom voor de rol van Prins Bernhard voor het Wereld Natuur Fonds. Bedoeling is om elk jaar additionele en actuele informatie op te laden.

Algemeen directeur Niek van Heijst is blij met de aankondiging van staatssecretaris Wijn (Financiën) om het schenkingsrecht voor goede doelen af te schaffen. "Als een giftgever na 1 januari een schenking wil doen, weet hij nu dat het bedrag in zijn geheel ten goede komt aan het natuurbeschermingswerk van het Wereld Natuur Fonds".

//////////

Meer informatie:
Esther Naber, 030-6937832, enaber@wwf.nl, en Clarisse Buma, 06-21 548 657

Algemeen directeur Niek van Heijst is voor (telefonische) interviews beschikbaar.

Het jaarverslag is uitgekomen op een interactieve cd-rom en wordt op aanvraag toegestuurd. Delen uit deze cd-rom zijn vanaf 18 oktober om 12 uur te vinden op de website www.wnf.nl. Het gaat om: de jaarrekening 2004-2005, begroting 2005-2006, jaarverslag Raad van Toezicht, milieujaarverslag en sociaal jaarverslag.

Fotomateriaal is op aanvraag beschikbaar.


-
Wereld Natuur Fonds
Unit Persvoorlichting
Boulevard 12
3707 BM Zeist