Ingezonden persbericht


Persbericht 18 oktober 2005

SER publiceert onderzoek medezeggenschap gepensioneerden

De medezeggenschapspositie van gepensioneerden bij bedrijfstakpensioenfondsen en ondernemingspensioenfondsen is de afgelopen vier jaar verbeterd, maar de doelstellingen over medezeggenschap van gepensioneerden bij deze fondsen zijn nog niet gehaald.

Dit blijkt uit een tussentijdse evaluatie van de doorwerking van het vernieuwde medezeggenschapsconvenant dat de Stichting van de Arbeid en het Coördinatieorgaan Samenwerkende Ouderenorganisaties (CSO) in februari 2003 zijn overeengekomen. In het convenant hebben de Stichting en de CSO afspraken gemaakt over een kwalitatieve verbetering van de medezeggenschap van gepensioneerden. Het convenant voorzag in een tussentijdse evaluatie in 2005, met als peildatum 1 juli 2005. Het onderzoek daarvoor werd verricht door Research voor Beleid, onder auspiciën van de Pensioencommissie van de SER.

Uit het onderzoek blijkt dat de medezeggenschapspositie van gepensioneerden is verbeterd ten opzichte van de evaluatie in 2001, zowel bij de bedrijfstakpensioen-fondsen als bij de ondernemingspensioenfondsen. In het vernieuwde convenant was echter afgesproken dat bij de tussenevaluatie in 2005 bij ten minste 65 procent van de fondsen waarop het convenant betrekking heeft, medezeggenschap gerealiseerd zou moeten zijn in de vorm van een (wettelijke) deelnemersraad, dan wel directe bestuursvertegenwoordiging van de geleding van de gepensioneerden. De uitkomsten van het evaluatieonderzoek laten zien dat niet aan deze 65-procentnorm wordt voldaan.

Naar aanleiding van het evaluatieonderzoek hebben de Stichting van de Arbeid en de CSO eerder een gezamenlijke verklaring uitgegeven waarin zij laten weten dat ze met teleurstelling hebben kennisgenomen van de uitkomsten van het onderzoek.

Het definitieve onderzoeksrapport is sinds vandaag beschikbaar op de website van de SER: www.SER.nl