Provincie Utrecht

Vacatures

Vernieuwde herdruk van de Cultuurhistorische atlas 'Tastbare Tijd'

18-10-2005 -

Beleidsnota als bestseller onder breed publiek

De Cultuurhistorische atlas van de provincie Utrecht, die in mei jl. werd gepresenteerd door Jan van Bergen, gedeputeerde Cultuur, is erg populair onder een breed publiek. Dit blijkt uit de verkoopcijfers van de boekhandels in de provincie Utrecht. Na vele weken op nummer 1 van de non-fictie bestsellerslijst te hebben gestaan, bleek dat de oplage van 5000 stuks te weinig was. Onlangs zijn er 4000 exemplaren bijgedrukt, waardoor de atlas vanaf deze week weer volop verkrijgbaar is.

De cultuurhistorische atlas, Tastbare Tijd, wordt door de provincie gezien als inspiratiebron voor bestuurders en ontwerpers die zich met ruimtelijke ontwikkeling bezighouden, maar ook als een kennisbron voor inwoners van de provincie Utrecht die geïnteresseerd zijn in de rijke geschiedenis van hun eigen leefomgeving. De atlas blijkt een schot in de roos, voor beide doelgroepen. Het is de eerste keer dat de provincie Utrecht een beleidsnota commercieel laat uitgeven en mét succes.

Samenhangend verhaal
De Cultuurhistorische atlas beschrijft en verbeeldt de tastbare kenmerken in het Utrechtse landschap van het verleden tot heden, mét een blik op de toekomst. De atlas beantwoordt onder andere de vragen: `Wat is er vroeger aangelegd en gebouwd in de provincie Utrecht en wat is daar nu van over?'
De atlas vertelt voor het eerst in de geschiedenis een samenhangend verhaal over drie militaire linies en de tien historische landschappen die provincie Utrecht rijk is. Speciaal gemaakte tijdlaagkaarten, historisch kaartmateriaal en vele luchtfoto's laten in vijf grote stappen door de tijd per landschap een grote verscheidenheid aan cultuurhistorische waarden zien. Ook wordt bijzondere aandacht besteed aan hoe de provincie in de toekomst met haar culturele erfgoed wil omgaan. Geen statisch behoud van het erfgoed, maar een dynamische herbestemming en hergebruik. "Het historische landschap is immers niet een afgesloten boek, maar een leesbaar verhaal waaraan steeds weer nieuwe hoofdstukken worden toegevoegd", aldus Jan van Bergen.

Verkrijgbaarheid
De atlas is vanaf heden voor 29,50 euro verkrijgbaar bij de afdeling Verkoop van de provincie Utrecht door te bellen of te mailen naar Marleen Karssen: tel. 030-2582228 en e-mail verkoop@provincie-utrecht.nl. Tevens is deze uitgave te koop in de boekhandel (ISBN 90 76092 400). Uitgever: PlanPlan in Amsterdam.

Uitzending film op RTV Utrecht
Voor de presentatie van de Cultuurhistorische atlas is een film gemaakt die onder de titel `Zichtbare Tijd' op zondag 23 oktober vanaf om 12.36 uur ieder uur door RTV Utrecht wordt uitgezonden. De kijker wordt meegenomen naar de oude steenfabriek Bosscherwaarden, gelegen in de uiterwaarden van Wijk bij Duurstede en reist onder meer langs de verdedigingslinies, de Vechtstreek en de Gelderse Vallei. Archeologen, landschapsarchitecten, bestuurders en ontwikkelaars geven onderweg hun visie op de cultuurhistorische kwaliteiten van die verschillende landschappen en hoe je daarmee in de toekomst zou kunnen omgaan. Presentatie: Hilde Kuipers RTV Utrecht.

Meer informatie: Martine Diaz, telefoon 030 2582657

Laatst gewijzigd op 18-10-2005. Paginabeheer: Martine Diaz