Wereld Natuur Fonds Nederland

Persbericht Wereld Natuur Fonds
18 oktober 2005

NIEUWE DATABASE MOET EU HELPEN ILLEGALE HANDEL IN WILDE DIEREN EN PLANTEN TE BESTRIJDEN


- Nederland blijft achter bij het beschikbaar stellen van gegevens -

Europa heeft vanaf vandaag een nieuw middel in de strijd tegen de illegale handel in wilde planten en dieren: een Europese internetdatabase met de titel EU-TWIX*. Deze database is ontwikkeld door TRAFFIC-Europa in samenwerking met diverse Europese instanties. Onderzoeksbureau TRAFFIC** is mede opgericht door het Wereld Natuur Fonds om de handel in bedreigde soorten in kaart te brengen. Om daadwerkelijk te komen tot goede, effectieve informatie-uitwisseling over de illegale handel in wilde planten en dieren is informatie van alle Europese landen echter onmisbaar. Op dit punt blijft Nederland achter.

Miljoenenhandel

De Europese Gemeenschap is een van de grootste markten voor wilde planten en dieren ter wereld. De handel is miljoenen euro's waard en omvat levende dieren, tropisch hout, sierplanten en bewerkte producten zoals souvenirs en traditionele Oosterse medicijnen. Hoewel een deel van deze handel legaal is, is een aanzienlijk deel illegaal en bedreigt het voortbestaan van dieren en planten in het wild. De handel in bedreigde dieren en planten is gereguleerd door het internationale CITES***-verdrag. Alle EU landen zijn bij dit verdrag aangesloten en moeten toezien op naleving van de CITES-afspraken binnen hun landsgrenzen. Door het ontbreken van grenscontroles binnen de EU is zowel strikt toezicht op de buitenste grenzen van de EU als goede samenwerking en informatie-uitwisseling tussen de EU-landen onderling van cruciaal belang om de illegale handel in bedreigde dieren en planten te bestrijden.

Noodzaak tot betere samenwerking in Nederland

In Nederland werken diverse instanties aan de handhaving en opsporing van illegale handel: de Algemene Inspectie Dienst (AID), de douane en de politie. Omdat deze instanties ieder op hun eigen manier gegevens over de illegale handel in bedreigde soorten vastleggen, laat de uitwisseling van informatie te wensen over. Ook over de wijze van samenwerking tussen de diensten is nog veel onduidelijk. Het Wereld Natuur Fonds heeft dit al vaker gesignaleerd en bij de betrokken instanties aangedrongen op verbetering. Ook nu door TRAFFIC een beroep gedaan is op de Nederlandse overheid om de verzamelde data van alle betrokken instanties aan te leveren voor de nieuwe Europese database EU-TWIX blijft Nederland vooralsnog in gebreke. Van de 25 EU-landen hebben drie landen nog altijd geen data aangeleverd, waaronder Nederland.

Het Wereld Natuur Fonds roept de Nederlandse instanties en de daarvoor verantwoordelijke ministeries op om zo snel mogelijk te komen tot een uniforme registratie van gegevens en tot concrete afspraken voor verbetering van de samenwerking. Om Europese samenwerking te laten slagen, is ook goede samenwerking op nationaal niveau een vereiste.

Inbeslagname kaviaar op Schiphol

Informatie over incidenten is wel beschikbaar en geven een indicatie van de omvang en aard van deze handel. Zo heeft de AID op vrijdag 8 juli op Schiphol circa 1.600 kg kaviaar in beslag genomen. De kaviaar was afkomstig uit Kazachstan en bestemd voor Duitsland. Het vermoeden bestaat dat de kaviaar illegaal is gestroopt in de Kaspische Zee. De straatwaarde van de kaviaar ligt tussen de twee en drie miljoen euro. Alle steursoorten zijn beschermd en de Russische Federatie heeft vanwege de terugloop van de visstand in de Kaspische Zee sinds eind 2003 de export van kaviaar verboden.

EU-TWIX

De internet-database EU-TWIX, alleen toegankelijk voor daartoe bevoegde personen, moet snelle uitwisseling tussen handhavingbeambten in alle Europese landen mogelijk maken. Het kan daarbij gaan om inbeslagnames, maar ook om handelsroutes en activiteiten van internationaal opererende bendes. De database is aangevuld met een emailsysteem waarmee douaniers snel informatie en fotomateriaal kunnen uitwisselen als ze bijvoorbeeld op een nog niet eerder gesignaleerde methode stuiten om bedreigde dieren of planten te verstoppen en vervoeren.

////////////////////


*: EU-TWIX is de afkorting van 'European Union - Trade in Wildlife Information eXchange'


**: TRAFFIC (www.traffic.org) is een onafhankelijk onderzoeksbureau opgericht door het Wereld Natuur Fonds en IUCN. TRAFFIC brengt de handel in bedreigde dieren en planten in kaart, legt smokkelroutes bloot en signaleert welke landen onvoldoende optreden tegen de illegale handel.


***: CITES staat voor Convention on International Trade in Endangered Species of wild flora and fauna. Het CITES-verdrag trad op 1 juni 1975 in werking. Inmiddels zijn wereldwijd meer dan 150 landen, waaronder alle EU-landen, aangesloten bij het verdrag.

Informatie op internet:
www.wnf.nl
www.traffic.org