Veilig Amsterdam


Gemeente Amsterdam - Evaluatie Amsterdams beleidsprogramma Aanpak agressie en geweld

18/10/2005 - Méér resultaat door minder bureaucratie

Het programma Aanpak agressie en geweld is succesvol, zo blijkt uit onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de gemeente Amsterdam door het externe bureau Regioplan. Zo heeft het programma in korte tijd ruimte gecreëerd om op een welbewuste en structurele manier te werken binnen de verschillende actiepunten van de gemeente die met agressie en geweld te maken hebben. Denk hierbij aan Cameratoezicht, Amsterdam Wapenvrij, Aanpak Harde Kern Jeugd en Uitgaansgeweld. Door het programma is men intern beter gaan samenwerken.

Daarnaast is men in staat gebleken om een goede samenwerkingsrelatie op te bouwen met de diverse externe partners, zoals onder andere met de politie en het OM. De gemeente Amsterdam speelt ook beter in op actuele ontwikkelingen die met agressie en geweld te maken hebben. Het beleidsprogramma Aanpak agressie en geweld werd vijf jaar geleden ingevoerd.

De onderzoekers hebben het volgende geconstateerd: Met het programma geeft de gemeente een krachtig signaal af dat Amsterdam agressie en geweld op meerdere terreinen krachtig bestrijdt. Het programma heeft sturing op hoofdlijnen mogelijk gemaakt. Met het programma is voor meerdere jaren de aanpak van agressie en geweld in Amsterdam financieel zeker gesteld.
Het programma heeft een extra impuls gegeven aan de ketensamenwerking tussen partners en het heeft de onderlinge informatie-uitwisseling bevorderd.
Het programma heeft flexibiliteit getoond waardoor kan worden ingespeeld op veranderende omstandigheden en actualiteit.

Het beleidsprogramma heeft volgens het onderzoek een groot aantal resultaten opgeleverd, hieronder enkele van de belangrijkste: Er is een sluitende aanpak voor de bestijding van de jeugdcriminaliteit gerealiseerd.
De aanpak van huiselijk geweld levert jaarlijks ruim 1100 aanhoudingen op. Een enorme verbetering in vergelijking met het jaar 2000.
Op vele plekken in de stad is cameratoezicht ingevoerd. Het wapenbezit in de stad is sterk teruggedrongen. Er is een professioneel team toezichthouders van 60 man dat in de gehele stad wordt ingezet.

Uiteindelijk is het natuurlijk het resultaat dat telt. Dat resultaat is goed. Het College constateert dat Amsterdam veiliger is geworden, zowel qua aangiftecijfers als qua veiligheidsgevoel. Ook de ontwikkeling van slachtoffercijfers vertoont een positieve tendens. Natuurlijk, dit is niet alleen te danken aan het beleidsprogramma, maar de samenhang tussen het beleid, de uitvoering ervan en het uiteindelijke resultaat acht het college wel degelijk aanwezig.

Het College constateert dat tussen het beleidsprogramma Aanpak agressie en geweld en het Veiligheidsplan Amsterdam een inhoudelijke overlap bestaat. Daarom heeft het College besloten om in de volgende collegeperiode de beide programmas te integreren.

Haarlemmerdijk