Groen!

Brussel, 18 oktober 2005

Bart Staes (Groen!): Leterme spuit mist over landbouwsubsidies

Bart Staes Groen!-europarlementslid Bart Staes vindt de bekendmaking van de lijst met begunstigden van de landbouwsubsidies, zoals vandaag gebeurd door Vlaams minister-president Leterme, een lachertje. Met deze cijfers is een zinnige analyse of evaluatie onmogelijk. In plaats van echte transparantie te verschaffen, spuit Leterme nog meer mist. Hij neemt politici, media en burgers voor dommeriken. Het groene EP-lid die van Leterme de bekendmaking van de cijfers eiste én verkreeg - herhaalt dat hij verwacht dat nu ook de federale regering de gegevens van het BIRB - die veel belangrijker zijn - vrijgeeft. Maar dan liefst op een volwassen manier, stelt Bart Staes (Groen!).

De manier waarop Leterme de cijfers vrijgeeft zijn een aanfluiting van wat kan worden verstaan onder vertrouwen geven en verantwoordelijkheid nemen. Hij bedelft geïnteresseerden met een massa cijfermateraal en gooit daarbij gemakshalve alles op één hoop. Dit heeft niets met openbaarheid van bestuur te maken, meent Groen! europarlementslid Bart Staes.

Leterme faalt volgens Bart Staes vooral omdat hij niet vrijgeeft welke steun precies wordt verleend. "Gaat het om inkomenstoelagen? Om bijdragen in het kader van de plattelandsontwikkeling? Op basis van welke specifieke acties in de Europese begroting? Op al deze vragen blijft de Vlaamse minister-president het antwoord schuldig."

Een decent overzicht bevat volgens Bart Staes veel meer gegevens dan deze die nu zijn vrijgegeven:
1. De naam van de begunstigde
2. De som verkregen via de eerste pijler (a) (met verwijzing naar specifieke actie, voorzien in de EU-begroting) in zoverre dit het aandeel van Vlaanderen betreft.
3. De som verkregen via de tweede pijler (a) (met verwijzing naar specifieke actie, voorzien in de EU-begroting)
4. De voorziene som mbt. co-financiering door Vlaanderen in de tweede pijler
5. Het totaal

Alleen door deze informatie mee te delen, kan je de gegevens juist interpreteren en wordt ook een vergelijking met andere landen mogelijk. Nederland (b) geeft daarbij een uitstekend voorbeeld, aldus Bart Staes. "Nu merk je alleen dat de banken de grootste begunstigden zijn. Waarschijnlijk komt dat door de rentesubsidies die de landbouwers in de mogelijkheid stellen lagere intresten te betalen. Alleen weet je dat niet zeker en zou de belangrijkste conclusie kunnen zijn dat de banken goed voor zichzelf hebben gezorgd".

Dit is voor Verhofstadt en Laruelle, die voorlopig de lippen stijf op elkaar houden, alvast een voorbeeld van hoe het niet moet. Ik blijf ook hameren op het vrijgeven van de gegevens van het federale Belgisch Interventie- en Restitutiebureau en zal ze desnoods afdwingen. Vlaanderen verdeelt maar een goed derde van de subsidies van het BIRB. En net bij dit laatste zitten de cijfers van de interventiesteun (a) en exportrestituties (a) die bestemd zijn voor de grote bedrijven. Als het de Vlaamse regering en Paars menens is met goed en doelmatig bestuur dan nemen ze dit werk beter ernstig.

(a) Zie ook de handige, korte overzichtsnota van het Nederlandse ministerie van Landbouw http://www9.minlnv.nl/pls/portal30/docs/FOLDER/MINLNV/LNV/STAF/STAF_JZ /STAF_JZ_WOB/WOBGLBTOELICHTING.PDF

(b) http://www2.minlnv.nl/lnv/algemeen/glb/index.html