Ingezonden persbericht


Zoetermeer, 18 oktober 2005

TLN trots op rol Nederland bij Europese regelgeving zichtverbetering

Transport en Logistiek Nederland (TLN) is trots op de voortrekkersrol die Nederland heeft gespeeld bij de verplichte invoering van zichtverbeterende maatregelen in Europa. In Nederland heeft de dodehoekspiegel (dobli-spiegel) het aantal ongelukken met rechtsafslaande vrachtauto's drastisch verminderd. Algemeen directeur Ron van 't Schip is verheugd om op woensdag 19 oktober 2005 de 200.000ste dobli-spiegel te overhandigen aan Rieks Stroeve, commercieel directeur van transportverzekeraar TVM. Beide organisaties speelden een vooraanstaande rol in de effectieve aanpak van de dode hoek problematiek in Nederland. De overhandiging vindt plaats op de BedrijfsautoRAI om 19.00 uur op de stand van TLN.

Sinds januari 2003 is het verplicht om zichtverbeterende maatregelen te nemen voor de dode hoek van Nederlandse vrachtauto's. Met de verplichte invoering van spiegels of camera's heeft Nederland een voortrekkersrol gespeeld. Deze dodehoeksystemen zijn zeer effectief gebleken bij het verminderen van ernstige ongevallen. De Nederlandse aanzet tot Europese regelgeving heeft geleid tot een verplichte extra spiegel aan de voorzijde van de cabine per 1 januari 2007 in alle nieuwe vrachtauto's in Europa.

Hoewel Nederland één van de meest verkeersveilige landen in Europa is, maken ongelukken door slecht zicht in de dode hoek van vrachtauto's vooral onder fietsers en brommers slachtoffers. Het gaat relatief vaak om jonge kinderen. TLN hecht daarom ook veel belang aan het project 'Veilig op weg' waarin transportondernemers kinderen leren veilig om te gaan met vrachtauto's in het verkeer. Want waakzaamheid blijft bij rechtsafslaande vrachtauto's te allen tijde geboden.

Bel voor meer informatie of voor aanmelding van aanwezigheid naar de afdeling Communicatie, Esther Vorenkamp, 079-3636115.