21e tropische storm , de namen zijn op!

Weathernews

Op dit moment raast de 21e tropische storm van dit seizoen, Wilma, over de Caribische Zee. Met deze storm zal 2005 de geschiedenis in gaan als een van de meest actieve orkaanseizoenen ooit. Sinds 1933 hebben zich in één jaar niet meer zo veel tropische stormen voor gedaan.

Met Wilma is het einde van de namenlijst bereikt die voor dit jaar was samen- gesteld. De letters X, Y en Z worden namelijk niet gebruikt, evenals de Q en de U. Het seizoen is echter pas eind november voorbij. Indien er de komende weken toch nog tropische stormen ontstaan, zullen deze benoemd worden met de letters van het Griekse Alfabet.

Het geven van namen aan tropische stormen wordt gedaan door de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). Zij begon in 1953 met het maken van lijsten met namen voor tropische stormen omdat deze makkelijker waren in communicatie naar het publiek dan de coördinaten van de storm. Tussen 1945 en 1953 werden de namen bedacht door de Amerikaanse militaire meteorologen.

In een gemiddeld orkaanseizoen zijn slechts 11 tropische stormen die een naam verdienen. Recordhouder is 1933 met 21 stormen. De laatste storm die zich toen vormde, ontstond rond 15 november. Dit jaar is dus een evenaring van het recordjaar 1933 wat aantal betreft. Dat de namenlijst uit 21 namen bestaat, is overigens ook een gevolg van het recordjaar 1933. Omdat uit onderzoek bleek dat er nooit meer tropische stormen zijn geweest in de regio werd dit aantal als maximaal nodig genomen.

Verwachting
Wilma had dinsdagochtend om 11 uur Nederlandse tijd windsnelheden van 110 km/uur oftewel windkracht 11. De storm bevond zich op dat moment boven zee op 420 km afstand van de Kaaiman-eilanden. De komende uren en dagen neemt de storm snel in kracht toe zodat later vandaag al officieel van een orkaan gesproken kan worden. Huidige berekeningen geven aan dat de maximale kracht donderdagochtend bereikt gaat worden. Met windsnelheden van 180 km/uur is Wilma dan een Categorie-3 orkaan. Maximaal kunnen orkanen categorie-5 worden.

Op het moment dat Wilma Categorie-3 bereikt, bevindt ze zich precies in het zeegebied tussen Cuba en Yucatan. Het is raadzaam dat deze regio's zich voorbereiden op extreem zware regenval en veel wind. Met name Cuba kan ook last hebben van hoge golven. Het meest slechte weer in deze regio's, die worden bezocht door vele Nederlandse toeristen, wordt donderdagmiddag en -avond (NL tijd) verwacht. Hierna trekt de orkaan mogelijk verder richting Florida waar Wilma dan zondagochtend aan land zal komen.

Met nog ruim een maand te gaan in het orkaanseizoen van 2005 zal de komende weken blijken of het record van 21 tropische stormen uit 1933 wordt verbroken.

Nadere informatie kan verkregen worden bij:
Weathernews Weerkamer

+31 35 603 90 03 / mediamet@wni.com

Over Weathernews Benelux BV
Weathernews Benelux is onderdeel van Weathernews Inc. met het hoofdkantoor in Tokyo. Dit van oorsprong Japanse weerbedrijf is inmiddels uitgegroeid tot het grootste full-service weerbedrijf van de wereld. De vestiging in Soest is actief voor Nederland, België en Luxemburg en bedient alle markten. Bekende namen van klanten in Nederland zijn bijvoorbeeld de NOS, de Telegraaf, P&O Nedlloyd, Stena Line en Rijkswaterstaat. Tevens werken we onder andere voor booreilanden van diverse oliemaatschappijen, bouw- en asfalteringsbedrijven, agrarische klanten en gladheidbestrijders.