Enige roman van nobelprijswinnaar Pinter heruitgegeven

Uitgeverij prometheus

Persbericht 19 oktober 2005

PROMETHEUS/BERT BAKKER BRENGT DE ENIGE ROMAN VAN NOBELPRIJSWINNAAR HAROLD PINTER OPNIEUW UIT

Vandaag zijn op de eerste dag van de Buchmesse in Frankfurt de rechten voor de enige roman van Nobelprijswinnaar Harold Pinter opnieuw verworven door Uitgeverij Prometheus / Bert Bakker.

Pinter schreef de roman begin jaren vijftig, nog voor hij doorbrak als toneelschrijver en zijn wereldberoemde stukken over de hele wereld gespeeld gingen worden. In 1989 pakte hij het manuscript opnieuw op en bewerkte het tot The Dwarfs, dat in 1990 in het Engels verscheen.
In 1991 verscheen de Nederlandse vertaling bij Uitgeverij Bert Bakker in een vertaling van Christien Jonkheer.

Toen Pinter vorige week de Nobelprijs voor Literatuur 2005 kreeg toegekend bleek dat de rechten waren verlopen, maar vandaag zijn de Nederlandse vertaalrechten opnieuw verworven door Prometheus/Bert Bakker. Het boek verschijnt volgende week.

Harold Pinter
De dwergen

De enige roman van de winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur 2005

Bij de bekendmaking van de Nobelprijs 2005 werd Harold Pinter de belangrijkste toneelschrijver van de tweede helft van de 20ste eeuw genoemd. Naast wereldberoemde stukken als The Room, The Birthday Party, The Caretaker en The Homecoming schreef hij scenarios (The French Lieutenants Woman) gedichten en één roman, The Dwarfs.
Pinter schreef de eerste versie van De dwergen in de jaren vijftig en voltooide het in 1989, waarna het aan een zegetocht over de wereld begon. De internationale literatuurkritiek roemde het boek vooral omdat het de elementen bevat die het toneelwerk van Pinter zo succesvol en boeiend maken. De dwergen is een zeldzame mengeling van zijn al vroeg aanwezige gedrevenheid en zijn later vakmanschap.

De pers over De dwergen:

De dwergen is een prima introductie tot het meedogenloze en cynische oeuvre van deze grootmeester.
Het Volk

De dwergen is een roman die je niet meer loslaat.
London Review of Books

De dwergen is een zeer oorspronkelijk boek.
De Volkskrant