Gemeente Oss


18/10/2005 - File in de Julianastraat van Berghem

Berghem ontvangt Osse college

In de reeks bezoeken die het college van B&W aflegt aan de wijken en de dorpen in de gemeente, was donderdag 13 oktober Berghem aan de beurt.

Met een bus gaat het vanaf gemeenschapshuis De Berchplaets richting de sport- en tennishal aan de Osseweg. Vanuit de Pastoor van Teteringenstraat met een touringcar de Julianastraat opdraaien [om half vijf 's middags] is niet makkelijk. Het autoverkeer is er druk op dit tijdstip. Minutenlang wachten we op een `gaatje'. Voor Ad Verhagen, voorzitter van de dorpsraad, een mooie gelegenheid om de verkeersafwikkeling in Berghem onder de aandacht te brengen: `Het autoverkeer in Berghem wordt steeds drukker, en met het zicht op de vele nieuwe inwoners vanuit Piekenhoef wordt dat nog erger'.

Extra parkeerplaatsen

Op de Osseweg maakt de bus een stop bij de sporthal. Daar staat de eerste groep bewoners klaar met vragen aan het college. Het gaat met name om het tekort aan parkeerplaatsen in de avonduren en weekenden en onveilige verkeerssituaties vanwege hard rijden. Daar vragen bewoners aandacht voor en zij beloven vanavond de discussie in De Berchplaets voort te zetten.

Groene buffer

De bus gaat verder richting industrieterrein De Geer en via de Broekstraat weer terug naar Berghem. In de Spaanderstraat een tweede stop. Ook hier heeft een groep bewoners gehoor gegeven aan de oproep van de Dorpsraad om het college tijdens de rondrit aan te spreken. Er komen vragen over de groene zone tussen De Geer en Berghem en hoe die er in de toekomst uit gaan zien. Wethouder Iding laat weten dat deze groene buffer tussen Oss en Berghem wordt besproken in de structuurvisie die begin 2006 op de agenda van de gemeenteraad staat. Daar komt dan ook de afronding van De Geer aan de orde. Verder is er aandacht voor wat klein `ongemak' rondom de Spaanderstraat als onvoldoende verlichting, slechte bermen en het verzoek om een vangkorf voor afval te plaatsen. De route is in trek bij schooljeugd, die de neiging heeft om lege blikjes en dergelijke weg te gooien. Gebiedsbeheerder Tonny van Hooff heeft nog een vangkorf in voorraad, dus die kan binnenkort geplaatst worden.

Stof

Op naar Piekenhoef waar een wijk met zo'n 800 woningen in aanbouw is. Midden tussen de bergen zwart zand en de bouwmaterialen staan de bewoners al op de `college-bus' te wachten. Juist die eerste bewoners hebben last van de zandwegen in de nieuwbouwwijk: stof, modder, kuilen, slechte ontsluiting en verlichting; gebruikelijk voor een `wijk in aanbouw'. Om aan de ergste problemen iets te doen, wordt nog in oktober de Landbouwlaan versneld geasfalteerd. Verder houdt de gemeente zoveel mogelijk vast aan het beleid om pas te bestraten als er geen bouwverkeer meer hoeft te zijn. Is een straat klaar, dan wordt zo snel mogelijk bestraat.

Zo slecht nog niet !

Terug naar De Berchplaets waar om half acht ruim vijftig bewoners uit Berghem de discussie met het college aangaan in een openbare vergadering van de dorpsraad. Dezelfde onderwerpen die `s middags tijdens de busrit de revue passeren, komen nog eens aan de orde. Ook wordt aandacht gevraagd voor het bouwen van starterwoningen in 't Reut. Na zo'n anderhalf uur zijn alle vragen gesteld en blijft het gevoel over dat Berghem er nog niet zo slecht voor staat.