Gemeente Tilburg

18-10-2005
Café Laila definitief gesloten
Overlastgevend café mag niet meer open na aantreffen hennepplantages

De gemeente trekt de Drank- en horecavergunning van café Laila aan de Besterdring 47 in. De sluiting van dit café is hiermee definitief.

De burgemeester heeft het café op 7 oktober al gesloten, wegens het ter plaatse aantreffen van een honkbalknuppel en twee hennepkwekerijen en omdat er in het verleden al meer incidenten zijn geweest. De zaak is sindsdien niet meer open geweest.

De houder van de Drank- en Horecavergunning van Laila is begonnen met de hennepkwekerij om de schulden te kunnen betalen die zijn veroorzaakt door de geringe inkomsten uit het café. Volgens het college bestaat er groot gevaar dat er opnieuw uit strafbare feiten te verkrijgen gelden zullen worden aangewend om de exploitatie van het café mogelijk te maken. Daarom heeft het college besloten de vergunning in te trekken. Daarbij speelt tevens mee dat vanwege de vele ernstige feiten in het verleden het open houden van het café volgens het college een risico oplevert voor de openbare orde en veiligheid. Indertijd zijn al twee pogingen gedaan om Laila te sluiten of de openingstijden te beperken, maar de rechter heeft deze pogingen ongedaan gemaakt.

Café Laila mag nu, nadat het op bevel van de burgemeester tijdelijk is gesloten geweest, niet meer open. Deze aanpak past in de lijn om horecazaken waar de regels overtreden worden, stringent aan te pakken. Daarnaast past deze aanpak ook in et plan van aanpak dat opgesteld is vanwege het feit dat de Besterd dit jaar, onder andere vanwege de aanwezigheid van een aantal overlastgevende horecagelegenheden, aangewezen is als veiligheidsurgentiegebied.