Ingezonden persbericht


POPCENTRUM PODIUM

H a r d e n b e r g

PERSBERICHT WK29

STEVE VAI NAAR PODIUM HARDENBERG

Hardenberg-, Steve Vai komt naar Nederland en naar Podium. Op 18 oktober 2005 zal Podium in het teken staan van deze meestergitarist. Vai (geboren 6 juni 1960, Long Island, New York), geldt samen met Joe Satriani als de belangrijkste gitaarvirtuoos van de jaren '80 en vooral de jaren '90. Vai werkt nu met een magistrale liveband, bestaande uit: Billy Sheehan (basgitaar), Tony MacAlpine (gitaar en keyboards), Jeremy Colson (drums) en Dave Weiner (gitaar, sitar). De band van bluesrock-gitarist Eric Sardinas komt opwarmen.

Om het gitaarspel onder de knie te krijgen nam Steve op 14 jarige leeftijd les bij ene Joe Satriani. Op 18-jarige leeftijd ging hij studeren aan het gerenommeerde Berklee School of Music. Daar maakte hij als student bladmuziek transcripties van Frank Zappa's meest technische nummers. Toen Zappa deze onder ogen kreeg, was hij zo onder de indruk dat hij Vai vroeg bij de band te komen. In de jaren 1980-1982 zette hij zijn stempel op het werk van Zappa. In 1984 kwam zijn eerste solo-album uit, Flexable. Hierna speelde hij kort in Alcatrazz waar hij de plaats van de ontslagen Yngwie J. Malmsteen innam. Op uitnodiging van vriend en basvirtuoos Billy Sheehan deed Steve in 11985 auditie voor de band van David Lee Roth. Van de ene op de andere dag werd Vai bekend bij het grote publiek. Samen met onder anderen Billy Sheehan zette hij vele virtuoze muziek stukken neer. In hetzelfde jaar speelde hij ook een kleine rol als gitarist van de duivel in de film Crossroads met als tegenspeler Ralph Macchio.

In 1989 besloot Vai om verder te gaan met zijn solo-carrière. Een jaar later kwam zijn meest succesvolle album uit, Passion and Warfare. Veel lof en respect vielen hem ten deel, en zijn naam was definitief gevestigd als gitaargrootheid. Er volgden meer solo-albums, en Vai bracht daarnaast als endorser van Ibanez ook een gitaarlijn, de Jem-serie op de markt. Fabrikant Ibanez werkte daarna samen met Vai aan een 7-snarige gitaar (lage b-snaar extra), de Universe-serie, die hij voor het eerst gebruikt op het album Passion and Warfare. Het succes van deze nieuwe gitaar bleef in eerste instantie achter, totdat bands als Korn en Limp bizkit de 7-snaar gingen gebruiken voor hun ultra-lage ritmes. De gitaar is nu niet meer weg te denken uit de muziek.

De afgelopen jaren heeft Vai vele gastoptredens gedaan bij artiesten zoals Alice Cooper, Al DiMeola en Joe Jackson. Met vele muziekgrootheden heeft hij samengewerkt, zoals Stu Hamm, Terry Bozio, Billy Sheehan, Greg & Matt Bissonette. Momenteel is hij naast het uitbrengen van solo-albums aan het touren met het G3 concept: Joe Satriani, hij en een gastgitarist maken hij wereldtournees. En in oktober 2005 doet hij Podium aan. EN HOE!

Meer info op www.poppodium.nl

Einde Persbericht