IRIS, Merrill Lynch, Petercam en Haags Effectenkantoor beste..

Belegger.nl

Beleggers kritisch over Beleggingsadviseurs
IRIS, Merrill Lynch, Petercam en Haags Effectenkantoor beste uit de bus

Hoe hoog heeft de belegger analisten in het vaandel staan? Met deze onderzoeksvragen stapte Iris naar Belegger.nl toe. Op basis van 813 respondenten concluderen Belegger.nl en onderzoeksbureau Signicom dat beleggers analistenadviezen met enig wantrouwen bekijken. IRIS heeft de beste reputatie als Research organisatie. Daarnaast komen ook Merrill Lynch, Petercam en Haags Effectenkantoor goed uit de bus.

Het onderzoek

Het doel van het onderzoek was om inzicht te krijgen in de mening van particuliere beleggers: hoe objectief en deskundig ervaren zij de beursanalist en in welke mate hechten zij waarde aan hun adviezen?
De onafhankelijke beleggingssite Belegger.nl legde haar bezoekers een enquête voor om dit in kaart te brengen. Deze enquête was voor een groot deel gebaseerd op een onderzoek uit 2001 welke werd uitgevoerd werd door Matthijs Aler voor de de Erasmus Universiteit Rotterdam.

813 respondenten vulden alle 19 de vragen in. De inzendingen kwamen vervolgens rechtstreeks terecht in de database van het marktonderzoeksbureau Signicom die de resultaten analyseerde.

De belangrijkste resultaten puntsgewijs

Adviezen interessant, maar niet waardevol Analistenadviezen worden interessant gevonden om te lezen, maar de respondenten geven aan ze niet waardevol of objectief te vinden. De meerderheid van de respondenten gebruikt advies vooral om ideeën op te doen, maar het advies zal, naar eigen zeggen, zelden doorslaggevend zijn bij het nemen van beslissingen.

Men mist onderbouwing en objectiviteit advies Men mist een goede onderbouwing van het advies. Advies is vaak niet duidelijk genoeg en er bestaat niet genoeg inzicht in het handelen van analisten. Hierdoor kunnen twijfels ontstaan over de onafhankelijkheid en het eigenbelang van analisten.

Advies regelmatig te laat of verkeerd Regelmatig maakt men mee dat advies achterhaald blijkt of verkeerd uitpakt. Dit draagt niet positief bij aan de mening die men heeft over de deskundigheid van de analisten en de betrouwbaarheid van hun advies.

Actieve en bewuste beleggers meer geïnteresseerd in adviezen Actieve en bewuste beleggers hebben over het algemeen meer interesse in adviezen dan voorzichtige beleggers. De actieve en bewuste beleggers zijn met name geïnteresseerd in aandelenadviezen, macro economische adviezen en technische analyses. Ook stellen zij een onderbouwing van het advies het meest op prijs.

Beknopte adviezen via internet Het overgrote deel van de respondenten zoekt beknopte adviezen, maar wel met een duidelijke onderbouwing. Deze adviezen worden het liefst via een internetsite of via een nieuwsbrief per e-mail verkregen. Deze service wordt overigens sinds juli 2005 door www.marketadvices.com gratis geleverd.

Iris overall als beste beoordeeld Iris wordt over het algemeen als beste beoordeeld. Iris wordt zowel als meest geloofwaardig als meest deskundig gezien. Ook wat bekendheid betreft, scoort Iris hoog. Iris wordt door 55% van de respondenten genoemd en is daarmee de derde meest bekende instelling.

ABN Amro en ING Bank meest bekend ABN Amro en ING Bank zijn de meest bekende analisten. Op deskundigheid en vooral geloofwaardigheid scoren zij echter beduidend lager.

Merril Lynch, Petercam en Haags Effectenkantoor goede reputatie Merril Lynch en Petercam genieten een wat minder grote bekendheid. Het algemene oordeel over deze instellingen is echter goed en tevens worden ze als zeer deskundig beoordeeld. Verder worden de analisten van Petercam en het Haags Effectenkantoor zeer geloofwaardig gevonden.


----einde persbericht---

Voor het complete onderzoeksrapport kunt u contact opnemen met Matthijs Kanis, directeur Belegger.nl: matthijs.kanis@belegger.nl; 020-330 95 41.

Belegger.nl BV
Wibautstraat 3
1091 GH Amsterdam