Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: Nieuwe feiten uitzetting Congolese asielzoekers
Onderwerp: Nieuwe feiten uitzetting Congolese asielzoekers Uitzenddatum: Di. 18 oktober 2005, 20.30u
Verslaggeving: Geertjan Lassche

Netwerk komt vanavond met nieuwe feiten over de uitzetting van Congolese asielzoekers. Eerder berichtte Netwerk al dat Congolese autoriteiten beschikken over vertrouwelijke documenten over uitgeprocedeerde asielzoekers. Binnenkort presenteert de commissie-Havermans haar bevindingen over de gang van zaken rond die uitzettingen.

Gevaar
Bij het uitzetten van asielzoekers, mag niet gemeld worden dat die personen asiel hebben aangevraagd. In sommige landen, zoals in Congo, kan dat gevaar opleveren voor de voormalig asielzoeker.

Mishandeling
De UNHCR en verschillende mensenrechtenorganisaties stellen dat teruggestuurde Congolezen een groot risico lopen op gevangenschap, afpersing of mishandeling als bij de Congolese autoriteiten bekend is dat het om afgewezen asielzoekers gaat. In het najaar van 2004 gaf minister Verdonk de garantie dat dat ook nooit vermeld wordt in de papieren.

Archieven
In juni reisde Netwerk-verslaggever Geertjan Lassche naar Congo. In de archieven bleken documenten te liggen waaruit duidelijk wordt dat de uitgeprocedeerde Congolezen asiel hadden aangevraagd in Nederland. Deze documenten kunt u hieronder terugvinden.
Bekijk de uitzending >>

Commissie-Havermans
Naar aanleiding van die uitzending stelde minister Verdonk de commissie-Havermans in. Deze commissie moet onderzoek doen naar het doorspelen van vertrouwelijke documenten. Deze commissie presenteert binnenkort haar bevindingen. Uitzetting van Congolese asielzoekers is tot het uitbrengen van het rapport opgeschort.

Netwerk komt vanavond met nieuwe feiten omtrent het uitzetten van Congolese asielzoekers.
Links:
Reactie minister Verdonk op Netwerk-uitzending (21-6-2005) Vragen van kamerlid De Vries (PvdA) over terugkeer uitgeprocedeerde asielzoekers naar Congo
Informatie over Congo (ministerie Buitenlandse Zaken) Dossier Congo (Amnesty International)
Bronnen:
Congo-document (3): Elhadji
Congo-document (2): Jean Marie
Congo-document (1): Lingi