Ingezonden persbericht


Jupijn Haffmans wil vrije stad

Nieuwe lijsttrekker Amsterdam Anders/ De Groenen

Gisteravond kreeg Jupijn Haffmans (30) het volste vertrouwen van de leden van Amsterdam Anders/ De Groenen als lijsttrekker van de partij. Het was voor iedereen volstrekt logisch dat hij als fractievoorzitter en enig gemeenteraadslid bovenaan zou staan. Haffmans maakt zich met gedrevenheid en enthousiasme op voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2006.

Haffmans vindt die ene zetel niet ideaal: 'Ik ga voor minstens drie zetels, dat moet toch lukken met ons programma. Amsterdam Anders/ De Groenen staat voor een open en positieve stad, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, zich kunnen ontplooien en ruimte krijgen met creativiteit de stad vorm te geven. De huidige trend van controle, inbreuk op privacy en aanharken van de stad maakt het nog urgenter om ons hier voor in te zetten. De kwaliteit van leven van grote groepen Amsterdammers holt achteruit. Mensen worden verdacht gemaakt door onaangekondigde huisbezoeken en politiecontrole op vermeende fietsendiefstal. Opnieuw worden vrijplaatsen van creatievelingen met alle middelen bestreden. Investeer liever in Amsterdammers dan in mega-onzinprojecten zoals de Zuidas en Bollywood.'

Jupijn Haffmans is vanaf 1998 bij Amsterdam Anders/ De Groenen betrokken, eerst als bestuursvoorzitter, sinds 2001 als duoraadslid en in september 2004 ruilde hij van plek met raadslid Hansje Kalt. In de politiek probeert hij zijn idealen voor een vrije en leefbare stad te verwezenlijken samen met actie- en belangengroepen. Haffmans: 'Ik zie Amsterdam Anders/ De Groenen meer als netwerk van dergelijke groepen. Als gemeenteraadslid kan ik helpen hun stem te laten horen.' Jupijn Haffmans heeft zelf een activistische achtergrond. Tijdens zijn studie scheikunde was hij actief in studenten- en jongerenorganisaties. Vlak voor zijn raadslidmaatschap was hij coördinator van de Schone Kleren Kampagne, waar hij nog steeds actief is. Zo was hij verantwoordelijk voor de Handreiking Schone Kleren (voor verantwoorde inkoop van dienstkleding), waarvoor de gemeente Amsterdam een prijs kreeg.

Jupijn Haffmans heeft er zin in, dat straalt aan alle kanten van hem af. 'Een spring in het veld, jong, slim en voor de duvel niet bang', zo typeren mensen binnen de partij hem. Hij heeft scherpe opvattingen, maar die weerhouden hem niet - net als zijn voorgangster Hansje Kalt - vriendschappelijke betrekkingen te onderhouden met gemeenteraadsleden van andere gezindten. Het lukt hem, ondanks zijn enige zetel, ook regelmatig een motie binnen te halen.


---



Ingezonden persbericht