Gemeente Delft

Delft opent landelijke database gestolen gehandicaptenparkeerkaart

Gemeente Delft heeft een database ontwikkeld waarin de nummers van gestolen en vermiste gehandicaptenparkeerkaarten worden opgeslagen. Een parkeercontroleur kan op straat het nummer van de kaart intikken in de handcomputer en zo controleren of de kaart als gestolen geregistreerd staat. Het systeem werkt ook met een mobiele telefoon. Delft wil het stelen van de gehandicaptenparkeerkaart ontmoedigen door de database van gestolen nummers gratis toegankelijk te maken voor álle gemeenten in Nederland. Op die manier is landelijke registratie een feit.

De gehandicaptenparkeerkaart is een geliefde kaart om te stelen. Met zo'n kaart voor het autoraam kun je immers parkeren op de beste plekjes, dicht bij het centrum. En meestal gratis. Als een kaart gestolen wordt in Delft en er wordt bijvoorbeeld in Den Haag mee geparkeerd, was het tot nu toe niet mogelijk om te zien of de kaart als gestolen geregistreerd staat. Door de database voor alle gemeenten open te stellen, wordt het mogelijk dat wel te controleren. Gemeenten die willen deelnemen aan deze database kunnen contact opnemen met gemeente Delft. Er wordt een samenwerkingsovereenkomst getekend. Eén of meerdere medewerkers van de deelnemende gemeenten worden geautoriseerd om parkeerkaartnummers in te voeren in de beveiligde database. Via een toegangsnaam en wachtwoord kunnen controleurs op straat inloggen in de database om te kijken of het nummer geregistreerd staat als gestolen of vermist. Is dat het geval, dan kan meteen actie ondernomen worden. Hoe meer gemeenten meedoen aan deze database hoe beter het is. Hierdoor ontstaat een landelijke registratie van gestolen nummers. Oneigenlijk gebruik van de gehandicaptenparkeerkaart komt zo sneller aan het licht.

Een gehandicaptenparkeerkaart is een kaart voor minder valide mensen. Met de aanschaf van de parkeerkaart kunnen zij meestal gratis parkeren op plekken met betaalautomaat of een plek voor vergunninghouders. De parkeerkaart staat niet op kenteken. Dat heeft het grote voordeel dat de minder valide de parkeerkaart ook kan gebruiken als hij of zij zich laat rijden in een auto van een ander. Juist vanwege het ontbreken van een kenteken op de kaart was de kaart zo geliefd om te stelen. Delft hoopt dat met het openstellen van de database voor andere gemeenten het aantal gestolen kaarten zal afnemen.

Voor nadere informatie

JoAn Reinhoudt
Vakteam communicatie gemeente Delft 015 2602500

-----------------------


---- --