Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Brandweer blijft vrijwilligers zoeken voor post Londen

BARENDRECHT (18 oktober 2005) ­ Een meerderheid van de Barendrechtse gemeenteraad wil de inspanningen om de brandweerpost aan de Londen operationeel te maken nog niet staken. Dit bleek tijdens de vergadering van de commissie Samenlevingszaken op maandag 10 oktober. Wel zal de gemeente een onderzoek starten naar de toekomst van de Barendrechtse brandweer. In dit onder- zoek worden verschillende zaken meegenomen. Zo zal de gemeente onderzoeken of het mogelijk is om het aantal beroepskrachten in dagdienst uit te breiden wanneer zich geen nieuwe vrijwilligers aanmelden. Daarnaast is het gezien de staat van de kazerne aan de Maasstraat noodzakelijk om na te gaan welke aanpassingen nodig zijn om deze aan de huidige eisen te laten voldoen. Gezien de huidi- ge staat van deze kazerne en het tekort aan vrijwilligers voor de post aan de Londen, zal de gemeen- te tegelijkertijd de mogelijkheden verkennen voor één nieuwe brandweerpost op een centrale plaats in Barendrecht.

Vanwege een tekort aan vrijwilligers is de in het jaar 2000 geopende brandweerpost aan de Londen nog steeds niet operationeel. De diverse wervingsactiviteiten waaronder verschillende open dagen en een ver- zoek aan bedrijven op Vaanpark om personeelsleden beschikbaar te stellen, hebben tot nu toe te weinig opgeleverd. "Ten eerste wil ik benadrukken dat ook zonder de post aan de Londen de brandweer in heel Barendrecht binnen de geldende normtijd aanwezig is. We blijven proberen om de vrijwillige brandweer te versterken, maar de gemeenteraad moet wel een keer een punt zetten. Bewoners hebben recht op duide- lijkheid", aldus burgemeester Van Belzen. De gemeenteraad vindt het echter te vroeg om de wervingsactivi- teiten voor de post aan de Londen definitief te staken. Een meerderheid van de gemeenteraad wil dat de gemeente de komende periode meer activiteiten onderneemt om vrijwilligers te werven. Mochten de activitei- ten niet het gewenste resultaat opleveren, dan wordt na een jaar alsnog een punt gezet. Tegelijkertijd start de gemeente ook een onderzoek naar de mogelijkheden om desnoods het aantal beroepskrachten in dag- dienst bij de brandweer uit te breiden. "Vrijwilligers doen aan deskundigheid echter niet onder voor beroeps- krachten. De beste oplossing blijft dus een professionele vrijwilligersorganisatie", aldus de burgemeester.

Toiletten en douches
Naast het gebrek aan vrijwilligers voor de brandweerpost aan de Londen, voldoet de post aan de Maasstraat op verschillende punten niet meer aan de eisen die aan een moderne kazerne gesteld mogen worden. Zo zijn er te weinig douches, zijn de toiletvoorzieningen onvoldoende en zijn er te weinig kantoren en instructie- ruimtes. Daarnaast zijn de bereikbaarheid van de kazerne en de parkeermogelijkheden voor brandweerlie- den verre van ideaal. Een meerderheid van de gemeenteraad erkent dit probleem. De gemeente zal dan ook een onderzoek starten naar de aanpassingen die aan de huidige kazerne moeten plaatsvinden om deze aan de huidige eisen te laten voldoen. Daarnaast start de gemeente een nadere verkenning van de mogelijkhe- den voor de bouw van één nieuwe kazerne op een centrale plaats binnen het verzorgingsgebied. Van Bel- zen: "We moeten meerdere opties tegelijkertijd bekijken. Lukt het niet om voldoende vrijwilligers te vinden om twee posten operationeel te maken en blijkt het niet haalbaar om de kazerne aan de Maasstraat te laten voldoen aan de huidige eisen, dan moet de vervolgstap helder zijn. We moeten dit onderwerp voortvarend oppakken."

Noot voor de pers,

Gemeente Barendrecht