Ingezonden persbericht

ICT-opleidingen meer en meer voorbehouden voor professionals

Totale inkoop ICT-opleidingen in 2006 vooralsnog stabiel

AMSTERDAM, 20051018 -- Uit het 15e NIDAP ICT-opleidingen onderzoek komt naar voren dat bij ongeveer de helft van de onderzochte ICT-opleidingen de inkoop in 2006 zeker niet zal dalen, maar er wordt vooralsnog ook geen sterke stijging voorzien. Het verdere herstel van de ICT-opleidingenmarkt in 2006 zal afhankelijk zijn van de ontwikkeling van de economie in het algemeen. Kijkend naar het totaalbeeld van de inkoop van de ICT-opleidingen voorziet NIDAP wel een daling bij de eindgebruikeropleidingen. Het volgen van ICT-opleidingen is meer en meer voorbehouden voor professionals.


Infrastructuuropleidingen laten een flinke groei zien in 2005 en de verwachting voor de inkoop van deze opleidingen is ook voor 2006 positief. Uit het onderzoek komt naar voren dat het aantal organisaties dat management gerichte ICT-opleidingen inkoopt, verder toeneemt. Het inkoopcijfer voor MS Certificering heeft zijn piek gehad in 2004. NIDAP ziet een groeiende behoefte van de financiële sector aan ICT-opleidingen. Stijgingen zijn te verwachten in de vraag naar ICT-management vaardigheden, maar ook de markt voor bepaalde certificeringtrajecten, internet en intranet opleidingen en op het gebied systeemontwikkeling ziet er in 2006 in deze sector gunstig uit.

ICT opleidingen voor de ICT-sector zelf
Uit de verwachtingen voor 2006 blijkt nog niet dat de opleving in de ICT sector zich zal vertalen in een toename van de inkoop van ICT-opleidingen door ICT bedrijven. Ondanks dat deze sector op een bepaald moment toch extern zal moeten gaan opleiden, wordt in eerste instantie voornamelijk gelet op kostenbesparing en wordt daarom gewacht met het doen van grote uitgaven op het vlak van het inkopen van ICT-opleidingen. De signalen uit de markt zijn inmiddels wel positief, maar op het moment van uitvoering van het onderzoek heerste er in de media nog een overwegende terughoudendheid. De behoefte aan ICT-opleidingen door de ICT-sector zelf wijkt in sommige gevallen af van andere bedrijfstakken zoals de industrie of financiële dienstensector. Belangrijkste ingekochte opleidingen voor deze sector zijn infrastructuur , MS certificeringtrajecten , beheer en service management en ICT-management vaardigheden . Groei is te verwachten in het segment internet en intranet opleidingen, beheer en service management en operationele ondersteuning/ helpdesk opleidingen.

Industrie
Binnen de industrie is voor een aantal ICT-opleidingen sprake van een positieve marktontwikkeling. We noemen in dit verband Data Management en Data Warehousing, internet/ intranet, MS certificering en beheer en service management. Het onderzoek laat zien dat de markt voor ICT-management vaardigheden het meest positief naar voren komt.

Overheid
De belangrijkste door overheidsorganisaties ingekochte ICT-opleidingen zijn eindgebruikersopleidingen voor Office , MS certificeringtrajecten en internet/ intranetgerelateerde opleidingen . De eveneens belangrijke opleiding infrastructuur zal vooralsnog in 2006 minder vaak worden ingekocht.

Aanvullende informatie
NIDAP onderzoekt sinds 1990 jaarlijks de behoefte aan ICT-opleidingen bij organisaties met minimaal 100 vaste werknemers. Het onderzoek is bestemd voor professionele ICT-instituten en trainingbureaus . Voor bestellingen van de rapportage kunt u contact opnemen met Jaime Donata NIDAP