European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

C/05/269

Brussel, 17 oktober 2005

13400/05 (Presse 269)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de vrijheid van meningsuiting in de Democratische Republiek Congo (DRC)

De Europese Unie is ongerust over de vrijheid van meningsuiting in de Democratische Republiek Congo (DRC). Tussen januari en augustus 2005 zijn door Journalistes En Danger (JED) 37 gevallen van gevangenneming van journalisten gemeld, tegen 23 soortgelijke arrestaties in het hele jaar 2004.

Het recht op vrijheid van meningsuiting is fundamenteel voor de democratie en een grondrecht dat is vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, alsook in het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten en het Afrikaans Handvest voor de rechten van mensen en volken, waarbij de Democratische Republiek Congo partij is. Vrijheid van meningsuiting is tevens een vereiste voor de verwezenlijking van de millenniumdoelstellingen.

De EU staat achter de beginselen die zijn vervat in de Verklaring van de VN betreffende de rechten en verantwoordelijkheden van personen, groeperingen en maatschappelijke instanties voor de bevordering en bescherming van universeel erkende mensenrechten en fundamentele vrijheden, die in 1999 door de Algemene Vergadering van de VN is aangenomen.

De bescherming van de vrijheid van meningsuiting zal van het hoogste belang zijn in de aanloop naar de verkiezingen in de DRC. De Europese Unie steunt het werk van de Haute Autorité des Médias (HAM), die een essentiële rol speelt. De EU moedigt haar aan in de aanloop naar de verkiezingen objectief en onpartijdig op de media toe te zien zodat alle partijen gelijke toegang tot uitzendtijd krijgen en haatcampagnes in de media worden voorkomen.

De HAM heeft een bijzondere rol bij het toezicht op de programma's van de staatsomroep Radio Télévision Nationale Congolaise (RTNC) om ervoor te zorgen dat geen enkele politieke partij ten koste van de andere wordt begunstigd bij de toegang tot de ether. Hiertoe spoort de EU de HAM aan ervoor te zorgen dat de voorwaarden voor toegang tot de RTNC en de verslaggeving door de RTNC de beginselen van onpartijdigheid en gelijkheid eerbiedigen. Voorts dringt zij er bij de HAM en alle partijen op aan al het mogelijke te doen om te voorkomen dat tijdens uitzendingen via welk mediakanaal dan ook taal wordt gebruikt die de etnische of andere spanningen aanwakkert.

De EU neemt met ongerustheid nota van de recente geschillen tussen de HAM en het ministerie van Voorlichting. De EU onderstreept dat het van belang is dat beide instanties op positieve wijze samenwerken met eerbiediging van hun eigen en elkaars rollen en grenzen. De EU neemt voorts nota van de belangrijke rol van andere Congolese organisaties bij de regulering, de organisatie en de bescherming van de media en van journalisten, namelijk het Observatoire des Médias Congolais (OMEC), l'Union Nationale de Presse Congolaise (UNPC) en Journalistes En Danger.

De EU stimuleert en steunt de inspanningen van alle sectoren van de media en de overheid om vrijheid van meningsuiting te garanderen en te voorkomen dat journalisten worden vervolgd.

De toetredende landen Bulgarije en Roemenië, de kandidaat-lidstaten Turkije en Kroatië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië, sluiten zich bij deze verklaring aan.


*Kroatië blijft deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.