Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 306

datum: 18 oktober 2005

Onderzoek naar haalbaarheid beweegbare fietsbrug over de Eem

Provincie Utrecht, Waterschap Vallei en Eem en de gemeenten Soest en Amersfoort zetten in op de realisatie van een beweegbare fietsbrug over de Eem. De haalbaarheid van zo'n fietsbrug wordt onderzocht. Om de realisatie mogelijk te maken start de gemeente Amersfoort een artikel 19 procedure in het kader van de Ruimtelijke Ordening. Deze procedure loopt mee met de herziening van het bestemmingsplan Hoogland-West.

Een oeververbinding over de Eem tussen Soest en Amersfoort-Noord staat al jaren als ontbrekende schakel benoemd in fietsplannen van zowel de provincie als beide gemeenten. Zo'n rechtstreekse verbinding koppelt het polder- en weidelandschap aan de hoger gelegen bos- en heidegebieden. Zo ontstaan aantrekkelijke recreatieve fietsroutes met de oevers van de Eem als tussenstop. De provincie hecht bovendien sterk aan het realiseren van een fietsbrug over de Eem voor het woon-werkverkeer tussen Amersfoort-Noord en Soest.

Eenvoudige fietsbrug
In het programma van eisen wordt uitgegaan van een eenvoudige fietsbrug, 's avonds niet verlicht en qua ontwerp verantwoord ingepast in de omgeving. Bij de ruimte tussen de peilers wordt rekening gehouden met wedstrijdroeiboten die elkaar ongehinderd moeten kunnen passeren. De doorvaarthoogte wordt 3 meter, zodat het grootste deel van de recreatietoervaart ongehinderd kan doorvaren.

Locatiekeuze
De fietsbrug komt ter hoogte van het gemaal en de sluis van de Malewetering. Daar is de Eem circa 60 meter breed. Aan de Amersfoortse kant landt de brug op de dijk bij de Malesluis. Hier sluit de brug rechtstreeks aan op het verharde onderhoudspad dat doorloopt naar de Mgr. Van de Weteringstraat. Aan de Soesterzijde moet een nieuw fietspad worden aangelegd. Dit komt achter de dijk te liggen en sluit aan op de A.P. Hilhorstweg.

Informatie: Petri den Doop, communicatieadviseur voor de sector Welzijn, Sociale Zekerheid en Onderwijs (WSO), 033 469 43 55, pca.dendoop@amersfoort.nl.


---- --