Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 307

datum: 18 oktober 2005

Uitbreiding van maatschappelijke stages voor scholieren

Het college van B & W stelt E 46.500,-- beschikbaar tot september 2006 aan Matchpoint Betrokken Ondernemen, afdeling van Ravelijn. Met dit bedrag kan Matchpoint zorgen voor meer maatschappelijke stages voor scholieren. Hiermee hoopt de gemeente scholieren tussen 13 en 18 jaar meer te betrekken bij de maatschappij om hen heen.

Scholieren in de leeftijd van 13 tot 18 jaar zijn over het algemeen nog weinig betrokken bij de maatschappij om hen heen. Maatschappelijke stages kunnen daar verandering in brengen. Door de stages kunnen scholieren, als vrijwilliger, ervaring opdoen in organisaties waar ze niet vanzelfsprekend mee in aanraking komen. Matchpoint bemiddelt sinds een aantal jaren tussen de scholen en de maatschappelijke organisaties.

Jongeren leren het beste hoe de maatschappij in elkaar zit door te doen. Door actief bij te dragen aan de samenleving. Dat kan door het uitvoeren van vrijwilligerswerk als onderdeel van het lesprogramma. De leerlingen maken kennis met bijvoorbeeld ouderen uit verpleeghuizen, een school voor moeilijk lerende kinderen of met psychiatrische patiënten.

Sinds 2001 organiseren enkele scholen in Amersfoort maatschappelijke stages voor de leerlingen. Door de vele pluspunten en landelijke aandacht voor deze stages willen meer scholen in Amersfoort hier een structurele vorm en invulling aan geven.

Pluspunten
Voor jongeren
Vrijwilligerswerk draagt bij aan de persoonlijke ontwikkeling. Jongeren leren iets voor een ander te doen zonder daar iets voor terug te vragen. De praktijkervaring helpt bij het oriënteren op een beroep. De jongeren maken kennis met zaken en personen waar zij op school en thuis niet mee aanraking komen. Dit draagt bij aan meer begrip en respect voor anderen. Voor scholen
Leerlingen doen vaardigheden op zoals werken in teamverband, problemen oplossen en conflicten hanteren. Scholen die deze vorm van extra leren aanbieden kunnen zich hierin onderscheiden. Voor het vrijwilligerswerk
De maatschappij raakt in de toekomst steeds meer aangewezen op vrijwilligers, terwijl het huidige vrijwilligersbestand vergrijst. Met de leerlingen erbij groeit het aantal beschikbare vrijwilligers. Voor de ontvangers
Voor de bewoners van een verpleeghuis of school voor moeilijk lerende kinderen levert het nieuwe contactmomenten op.

Informatie: Els Speelman, communicatiemedewerker voor de sector Welzijn, Sociale Zekerheid en Onderwijs (WSO), telefoon 033 469 46 40, e-mail e.speelman@amersfoort.nl.


---- --