Gemeente Bronckhorst

Gemeente overlegt met provincie over verbeteren verkeersveiligheid op N 330

De provincie wil in combinatie met groot onderhoud de verkeersveiligheid op de N 330 verbeteren. Tussen Velswijk en Hummelo gebeuren regelmatig ongevallen. De provincie wil de maximumsnelheid verlagen van 80 naar 60 km/u en verkeers-remmende maatregelen treffen. De gemeente Bronckhorst is hierover om advies gevraagd. De N 330 (tussen Velswijk en Hummelo) is in Bronckhorst een belangrijke oost-west verbinding. De gemeente vindt voor deze weg naast een goede verkeers-veiligheid, de bereikbaarheid van de kernen en het achterland en een redelijke doorstroming van belang.

De belangrijkste knelpunten op de route zijn:
. De kruising N 330 - Keijenborgseweg. Op dit moment is de Keijenborgseweg de logische doorgaande route. Hierdoor ontstaan op deze weg en de Oude Kruisbergseweg klachten over verkeershinder. De provincie wil de kruising reconstrueren zodat de Keijenborgseweg de onderschikte aansluiting wordt en de N 330 de doorgaande route. . Er zijn enkele gevaarlijke bochten en kruisingen. De aansluiting met de Broekstraat is een haakse bocht waar de adviessnelheid 30 km/u is. Dit is onwenselijk voor een provinciale weg. De bocht kan niet aangepast worden zonder bomen te kappen in dit mooie natuurgebied. Reden te meer om te kiezen voor een andere weginrichting. . N 330 ter hoogte van Wittebrink. Over enkele honderden meters ontbreekt hier een fietspad. Fietsers moeten gebruik maken van suggestiestroken. Het is niet mogelijk vrijliggende fietspaden aan te leggen. Ook hier kan naast de verlaging van de toegestane snelheid een nieuwe weginrichting uitkomst bieden. . Op de kruising met de Hessenweg vinden burgemeester en wethouders het aan te raden een plateau aan te leggen. Hier steken veel fietsers over. Een plateau verhoogt de attentie en verlaagt de snelheid. Daarnaast is een plateau op de kruising met de Horstweg wenselijk omdat ook hier geregeld omgelukken gebeuren.

In tegenstelling tot de provincie vinden burgemeester en wethouders een snelheidverlaging van 60 naar 80 km/u over de gehele route niet noodzakelijk. B en w stellen een maximumsnelheid van 60 km/u voor tussen km 1.8 (eerste bocht na Hummelo) en km 5.2 (Eckhorsterstraat) ondersteund met een minimum aan fysieke verkeersremmende maatregelen en het aanpassen van de wegmarkering. De andere delen van de weg zijn overzichtelijk genoeg voor 80 km/u, bovendien is 60 km/u op die stukken moeilijk af te dwingen. Het tijdsverlies op de route blijft hierdoor ook beperkt.

De N 330 is een provinciale weg, waar Bronckhorsters veel mee te maken hebben, maar de provincie beslist erover. De gemeenteraad bespreekt het b en w voostel eind november. Het gezamenlijke standpunt van b en w en raad van Bronckhorst neemt de provincie mee bij het maken van de definitieve plannen. Vanzelfsprekend organiseert de provincie ook een inloopavond waar aanwonenden en belanghebbenden hun mening kunnen geven. Het is de bedoeling dat de wegwerkzaamheden in de eerste helft van 2006 worden uitgevoerd.


---
Hengelo Gld, 19 oktober 2005

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met Margreet Arends, afdeling communicatie, tel. (0575) 75 04 70.


---- --