Gemeente Bronckhorst

Route buslijn 51 in Bronckhorst nieuwe stand van zaken

De gemeente gaat op korte termijn overleggen met de provincie over eventuele wijzigingen in de route van buslijn 51. Met de enquêteresultaten in de hand geeft de gemeente bij de provincie aan dat de route door Keijenborg ingekort kan worden door een halte in te richten nabij de kruising van de Kroezerijweg met de Hengelosestraat. Van de Keijenborgers die de enquête invulde, gaf het merendeel aan het vooral van groot belang te vinden dat de bus in Keijenborg blijft komen, maar zich te kunnen vinden in een verkorting van de route door een wijziging van de halteplaats. Wel vinden ze het belangrijk dat de nieuwe halte voorzien is van een abri, fietsenstalling en reisinformatie. De gemeente stelt de provincie hiervan op de hoogte.

Hengelo centrum versus Rondweg
Het weghalen van de halte uit het centrum van Hengelo en deze verplaatsen naar de rondweg heeft niet de voorkeur van de respondenten. Ook de gemeente wil de halte aan de Raadhuisstraat graag handhaven. De provincie geeft echter aan dat de toegestane verkeersnelheid op de centrumwegen (Vordenseweg/Raadhuisstraat/ Banninkstraat) dan van 30 van naar 50 km/u verhoogd moet worden. Dit kan echter alleen als de weg opnieuw wordt ingericht. De meeste gebruikers geven overigens aan de bus wel te blijven gebruiken als deze uit het centrum weggaat. De leefbaarheid en bereikbaarheid van de centrumvoorzieningen zijn redenen om de bus in het centrum te willen houden. De komende anderhalf jaar staan veel bouwactiviteiten op stapel in het Hengelose centrum. Deze kunnen tot gevolg hebben dat de route tijdelijk wordt omgeleid via de Rondweg. Dit zou een goed moment zijn om te bekijken hoe dit werkt. Na deze bouwwerkzaamheden stond al een herinrichting van de wegen in het centrum (Kerkstraat, Raadhuisstraat en Banninkstraat) gepland (in 2006/2007). Een eventuele definitieve wijziging van de halte naar de Rondweg of verandering van de snelheid op de centrumwegen van 30 naar 50 km/u kan dan meegenomen worden.

Tot slot
Het wijzigen en daardoor inkorten van de route van buslijn 51 is belangrijk om aansluitingen te kunnen (blijven) halen. De beslissing erover ligt uiteindelijk bij de provincie Gelderland.


---
Hengelo Gld, 19 oktober 2005

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met Margreet Arends, afdeling communicatie, tel. (0575) 75 04 70.


---- --