Gemeente Amsterdam

Amsterdam biedt inzicht in winkelhuurprijzen

18 oktober 2005
---


De gemeente Amsterdam heeft voor ondernemers een overzicht van huurprijzen van winkels en horecagelegenheden laten ontwikkelen. Dit Winkelhuurprijzenoverzicht 2005 geeft informatie over de huurprijzen in ruim 100 winkelstraten. Hiermee krijgt de ondernemer een beter beeld van wat een redelijke huurprijs is in een bepaalde buurt.

Een belangrijke kostenpost voor veel ondernemers is bedrijfshuisvesting. Voor winkelruimtes en horecagelegenheden in Amsterdam geldt dat huurprijzen verschillen per gebied. Dit hangt onder meer samen met het soort winkelgebied, de populariteit van het winkelgebied en de vraag en het aanbod van winkelruimte. Voor de startende en de gevestigde ondernemer is het belangrijk te weten of een huurprijs redelijk is. Om dit te bewerkstelligen is dit overzicht opgesteld.

"Door de huurmarkt voor winkelruimtes transparant te maken, draagt de gemeente bij aan de verbetering van de positie van ondernemers op deze markt. Zo kan de ondernemer beter achterhalen of de vraagprijs redelijk is ten opzichte van de actuele markthuur" volgens wethouder Economische Zaken, Laetitita Griffith.

Het overzicht is opgesteld naar aanleiding van het preadvies op de notitie "Betaalbare huren voor middenstanders" van de PvdA-raadsleden dhr. Yurdakul en dhr. Olij. Naast het winkelhuurprijzenoverzicht is in samenwerking met de Kamer van Koophandel ook op andere punten gewerkt aan een verbetering van de informatievoorziening van ondernemers over het huurrecht en hun rechtspositie. Dit is onder meer gebeurd door de ontwikkeling van een praktische brochure over het huren van bedrijfsruimte die eind mei van dit jaar aan 30.000 Amsterdamse MKB bedrijven is verstuurd. Ook is ingezet op de kennisverbetering van adviseurs die ondernemers ondersteunen door voorlichtingsbijeenkomsten over het huurrecht.

Pb-185

Het winkelhuurprijzenoverzicht is te downloaden via de website van Economische Zaken van de gemeente Amsterdam: www.ez.amsterdam.nl Via de website www.amsterdam.nl