D66

Informatie over zorginstellingen die belangrijk is voor consumenten moet vrij toegankelijk zijn voor het publiek. Dat kan goed in een digitaal openbaar register. Dit meldt D66 senator Gerard Schouw vandaag in het debat over de Wet toelating Zorginstellingen. In deze wet worden de mogelijkheden van zorginstelling om hun eigen geld te beheren verruimd en de regels voor de bouw van instellingen verminderd.
Schouw borduurt met het idee voor een digitaal openbaar register voort op een idee van de Christen Unie in de Tweede Kamer die al eerder pleitte voor een register. In zo'n register moeten consumenten kunnen zien welke instellingen welke zorg geven, welke toelatingen er zijn verleend, op welke locaties de instelling werkt en met welke andere instellingen zij juridisch verbonden zijn.
Schouw wil nog verder gaan dan dat voorstel. "Ook jaarverslagen van zorginstellingen kunnen op het digitaal openbaar register worden geplaatst. Het is een kleine moeite en het vergroot de toegankelijkheid van informatie, niet alleen voor consumenten maar ook voor consumentenorganisaties en natuurlijk de media."

18-10-2005 18:53