Chiquita Brands International

Chiquita Brands International lanceert het eerste 'Rainforest Alliance-gecertificeerde fruit in Europa

Certificering geeft consumenten verzekering dat Chiquita-bananen met duurzame productietechnieken verbouwd worden

CINCINNATI 18 oktober Sinds haar eerste verschijning in 1944, is Miss Chiquita een van de bekendste iconen in de fruitindustrie geworden. Chiquita Brands International, Inc. (NYSE: CQB) gaat nu echter de supermarktrekken in negen Europese landen vullen met bananen die tevens gecertificeerd zijn door de Rainforest Alliance. Dit nieuwe etiket, dat Miss Chiquita en het kikkerlogo van de Rainforest Alliance verenigt, illustreert Chiquitas voortdurende engagement dat haar bananen voldoen aan de strikte sociale en ecologische normen van Rainforest Alliance.

Aangezien bananen het meest verkochte product zijn in de meeste supermarkten, heeft het feit dat een bedrijf als Chiquita verantwoorde verbouwingspraktijken aanvaardt verreikende gevolgen voor het milieu, de plantagewerkers en de consument, zei Chris Wille, Directeur Duurzame Landbouwprogrammas bij Rainforest Alliance. Het gecertificeerde zegel van de Rainforest Alliance helpt consumenten de betrokkenheid en investering van Chiquita te herkennen, waardoor ze beter geïnformeerd kunnen beslissen over wat ze kopen.

Chiquita heeft sinds 1992 de criteria van Rainforest Alliance in haar plantagepraktijk geïncorporeerd en het bedrijf kan nu genoeg bananen leveren van gecertificeerde plantages zodat hun beschikbaarheid in supermarkten in Oostenrijk, België, Denemarken, Finland, Duitsland, Nederland, Noorwegen, Zweden en Zwitserland gegarandeerd is.

Consumenten staan tegenwoordig voor tal van keuzes als ze gaan winkelen en dit nieuwe etiket laat mensen weten dat een Chiquita-banaan niet alleen een gezonde kwaliteitsvrucht is, maar dat de banaan verbouwd is met duurzame productietechnieken onder de beste arbeidsomstandigheden binnen de industrie, zei Michel Loeb, President van Chiquita Fresh Group Europa. We geloven dat als je een banaan koopt met het Rainforest Alliance-Chiquitazegel, je een betere banaan koopt.

Om door Rainforest Alliance gecertificeerd te worden, moet elke plantage meer dan 200 criteria implementeren; deze omvatten bescherming van het milieu en biodiversiteit, evenals een eerlijke behandeling van de werkers en goede arbeidsomstandigheden. De Rainforest Alliance werkt met plaatselijke milieuorganisaties samen om er jaarlijks op toe te zien dat deze criteria op alle plantages worden nageleefd.

Volgens Raul Gomez, Manager van een Chiquita-plantage in Costa Rica, zijn de veranderingen bevorderlijk geweest en hebben ze verreikende gevolgen gehad. Sinds Chiquita de normen van de Rainforest Alliance is gaan toepassen, hebben we zoveel positieve veranderingen gezien. We zijn waar mogelijk opgehouden pesticiden te gebruiken. We hebben honderden bomen geplant. We zijn opgeleid in milieubeheer en bescherming en hebben deze kennis in de praktijk gebracht zodat onze kinderen daar de vruchten van kunnen plukken.

Chiquita voldoet niet alleen aan de normen van de Rainforest Alliance, maar concentreert zich verder ook op de rechten van de werkers door de certificering van Social Acoountability 8000 (SA8000), een uitgebreid verifieerbare standaard die gebaseerd is op de mensenrechtenverdragen van de International Labor Organization en andere organisaties; Chiquita sloot ook een baanbrekende raamwerkovereenkomst met regionale en internationale vakbonden inzake arbeidsrechten. Deze overeenkomst, die uniek is in de bananenindustrie, is op 14 juni 2001 op het kantoor van de International Labor Organization in Genève ondertekend door de IUF (International Union of Food Workers), COLSIBA (Coalition of Unions of Latin American Banana Workers) en Chiquita.

De Rainforest Alliance (www.ra.org) is een internationale milieuorganisatie, die als missie heeft de ecosystemen en de mensen en dieren die van deze systemen afhankelijk zijn, te beschermen door het landgebruik, de bedrijfspraktijken en het consumentengedrag te veranderen. Met 25.000 leden en projecten in bijna 60 landen, wordt de Rainforest Alliance als toonaangevend gezien in het succesvol ontwerpen en implementeren van conserveringsmaatregelen.

Chiquita Brands International, Inc. (www.chiquita.com) is een toonaangevende, internationale handelaar in en leverancier van verse en bereide kwaliteitsproducten, die onder het kwaliteitsmerk Chiquita(R) en aanverwante handelsmerken worden verkocht. Het bedrijf is een van de grootste bananenproducenten ter wereld en een toonaangevende leverancier van bananen in Europa en Noord-Amerika. In Juni 2005 nam Chiquita Fresh Express(R) over, de Amerikaanse marktleider in voorbereide slaatjes, een snelgroeiende voedselcategorie voor detailhandelaars in de kruidenierssector, voedselleveranciers en quick-service-restaurants.

Michael Mitchell van Chiquita Brands International, Inc.,
+1-513-784-8959, of mmitchell@chiquita.com