Gemeente Twenterand


Stuurgroep KOP Westerhaar-Vriezenveensewijk
18 augustus 2005

Aanvullingen inwoners verwerkt in rapport
Eerste twee stappen Kern Ontwikkelings Plan
Westerhaar-Vriezenveensewijk in beeld

Tijdens een informatieavond dit voorjaar is aan de inwoners van Westerhaar-Vriezenveensewijk het eerste rapport over het Kern Ontwikkelings Plan (KOP) gepresenteerd. Dit rapport beschrijft de eerste twee stappen van de in totaal vijf, waaruit het project bestaat. Stap 1 Kernprofiel, geeft een beschrijving over de kern en stap 2 Kwaliteitsbeeld/SWOT-analyse(sterkte/zwakte-analyse) geeft een beschrijving van de sterke en zwakke punten van de kern Westerhaar-Vriezenveensewijk. Met de aanvullingen die tijdens de informatieavond naar voren zijn gekomen, is het rapport aangepast en door de Stuurgroep vastgesteld.

Belangrijkste constateringen
Bevolkingsopbouw
De bevolkingsopbouw van Westerhaar-Vriezenveensewijk is in grote lijnen vergelijkbaar met die van de gemeente als geheel. Het aandeel kinderen tot 15 jaar is wat lager dan het gemeentelijke gemiddelde, respectievelijk 19% en 21%. Dit geldt eveneens voor het aandeel 55-plussers, respectievelijk 22% en 24%. Daarentegen is het aandeel jongeren 15 tot 29 jaar 20% en inwoners in de middenleeftijdsgroep 30 tot 54 jaar 38%. Dit aandeel is hoger dan het gemiddelde van Twenterand, respectievelijk 19% en 36%.

Huishouden
De gemiddelde grootte van zelfstandige huishoudens in Westerhaar-Vriezenveensewijk is 2,8. Dit is gelijk aan het gemeentelijke gemiddelde en ligt ruim boven het provinciale en landelijke gemiddelde, respectievelijk 2,5 en 2,3. Meer dan de helft, 51%, van alle huishoudens in Westerhaar-Vriezenveensewijk is huurder. Dit ligt fors boven het gemiddelde van Twenterand, 36%, en het provinciaal en landelijk gemiddelde, respectievelijk 41% en 46%.

Bevolkingsontwikkeling
Als de gemeente uitgaat van een evenwichtige migratiebalans en een groei die overeenkomt met de gemiddelde bevolkingsontwikkeling in Twenterand, zal het inwonerstal van Westerhaar-Vriezenveensewijk tot 2010 licht groeien met 119 personen. Na 2010 neemt de groei wat af. In totaal is er in de periode 2004-2015 een bevolkingsgroei van 3,8%. Nader beschouwd zien we dat de groei uitsluitend plaatsvindt in de hogere leeftijdsgroepen. Tot 2010 neemt het aantal ouderen met 150 toe; 78 personen tussen de 55 en 64 jaar en 72 65-plussers. Tegelijkertijd neemt het aantal jongeren en personen in startende huishoudens met 90 af. Na 2010 concentreert de groei van ouderen zich in de leeftijdsgroep 65 tot 74 jaar en krimpt de leeftijdsgroep van 35 tot 44 jaar. In beide perioden blijft de groep 45 tot 54 jarigen licht groeien.

Woningbehoefte
Vertaald naar woningbehoefte betekent de geschetste bevolkingsontwikkeling dat het aantal woningbehoevende huishoudens met 139 toeneemt tussen 2004 en 2015, waarvan 81 in de periode 2004-2009. In de komende 10 jaar neemt het aantal jonge huishoudens tot 45 jaar met 108 personen af met 17%. Het aantal oudere gezinshuishoudens van 45 tot 54 jaar neemt met 48 personen toe met 13%. De grootste groei doet zich voor onder de oudere huishoudens van 55 tot 74 jaar: 142 personen, een groei van 29%. Het aantal huishoudens van 75-plus neemt met 38 personen toe. Dit is een groei van 27%.
De toename van het aantal huishoudens van 70+ van circa 70 in de komende 10 jaar leidt tot een toenemende behoefte aan circa 25 seniorenwoningen.

Voorzieningenniveau
De voorzieningen aan het Kervelplein vertonen kenmerken van een centrum. Echter, omdat er allerlei voorzieningen als losse elementen bij elkaar geplaatst zijn, zoals: winkels, parkeerplaats, busstation, supermarkt, kerk en seniorenwoningen, geeft het geen echte centrumsfeer.

Dorpscentrum
Aan de inwoners is een aantal stellingen over het dorpscentrum voorgelegd. Tijdens de informatieavond zijn de stellingen die in de tabel hieronder staan, onderstreept. Zoals de uitkomsten in de tabel weergeven, wordt door inwoners van Westerhaar-Vriezenveensewijk eveneens een lager rapportcijfer gegeven voor het dorpscentrum dan gemiddeld in Twenterand, respectievelijk 6,6 en 6,9. Tijdens de informatieavond gaven inwoners aan, graag meer winkels te willen hebben in Westerhaar-Vriezenveensewijk. Opvallend is dat van alle inwoners in Twenterand door inwoners van Westerhaar-Vriezenveensewijk het minst buiten de gemeentegrenzen wordt gewinkeld, kern: 72%; gemiddeld 84%.

Stelling Westerhaar- Vriezenveensewijk gemeente Twenterand Het centrum is een gezellig gebied om te vertoeven (% eens)

37%

55%

Het aantal winkels is voldoende (% eens)

22%

44%

Er zijn genoeg verschillende soorten winkels (% eens)

24%

57%

De winkelstraat ziet er aantrekkelijk uit (% eens)

38%

51%

Er zouden meer terrasjes moeten zijn (% eens)

60%

56%

Vervolg
Het vervolgtraject is opgestart. Met de uitkomsten van de analyse zijn vier werkgroepen aan de slag gegaan. De werkgroepen staan onder leiding van medewerkers van de gemeente Twenterand en zijn verder aangevuld met specialisten en vertegenwoordigers van de bij het project betrokken organisaties zoals: politie, welzijnsorganisatie Accent, het plaatselijk belang Westerhaar-Vriezenveensewijk, het algemeen zakelijk belang Westerhaar-Vriezenveensewijk, Woonzorgcentrum `tHaarhuus en de woningstichting Vriezenveen/Westerhaar. De werkgroepen onderzoeken de mogelijkheden voor de toekomstplannen voor de kern Westerhaar-Vriezenveensewijk. Eind 2005 wordt er huis-aan-huis een nieuwsbrief verspreid waarin verslag wordt gedaan over de stand van zaken tot dan toe. In het voorjaar van 2006 moeten de eerste resultaten van de werkgroepen bekend zijn. Hierover worden de inwoners geïnformeerd en geraadpleegd.

Raadplegen / Downloaden complete rapport:
Kop 1e Rapport