Gemeente Smallingerland

Graskarpers houden de vijvers schoon
18 oktober 2005

Graskarpers houden de vijvers schoon!

Onze gemeente is heel wat water rijk. We kennen de mooie wateren in de nieuwbouwwijken en in de oudere wijken zijn ook hier en daar karakteristieke wateren aanwezig. Deze wateren worden voor het overgrote deel door het waterschap en de gemeente onderhouden. Tijdens het onderhoud worden woekerende waterplanten verwijderd. Dit is nodig om het water goed te kunnen bergen en afvoeren. Meestal worden de watergangen vanaf de waterkant onderhouden. Op enkele plaatsen zijn de watergangen echter slecht bereikbaar. Dat is bijvoorbeeld het geval ter plaatse van het Sportpark Splitting.

Om toch de waterplanten te verwijderen, heeft de Gemeente Smallingerland besloten om graskarpers uit te zetten op de locatie Sportpark-Splitting. Graskarpers zijn vissen die het teveel aan waterplanten als voedsel gebruiken. Uiteraard trekt de vis zich weinig aan van de bereikbaarheid van de watergangen en zodoende wordt dat probleem ook omzeild.

De graskarper (Ctenopharyngodon idella) is vanaf 1977 naar Nederland gehaald ten behoeve van het waterbeheer. De vis komt oorspronkelijk uit China en voedt zich voornamelijk met (zachte) waterplanten. De graskarper plant zich in Nederland niet voort, omdat de gewenste watertemperatuur (27 - 29 ºC) bijna nooit langere perioden wordt gehaald. Een groot exemplaar van de soort is circa 80 centimeter lang en zwaarder dan 10 kg. De vis kan echter tot 120 centimeter groot worden.

De graskarpers worden eind oktober afgeleverd door het Viskweekcentrum in Valkenswaard. Er worden 45 vissen van ongeveer 1 - 1,5 kg afgeleverd. Deze hoeveelheid is nodig om de plantenhoeveelheid in de watergangen op een gewenst niveau te houden. Aangezien de graskarper zich niet voortplant, zal er een afname van het aantal exemplaren optreden. Dit kan door vissterfte komen of door het meenemen van vis uit de wateren. Om de hoeveelheid vis op peil te houden, dient te worden voorkomen dat vissen worden meegenomen.

Daartoe is er een vang- en meeneemverbod ten aanzien van de graskarpers. Dat betekent dat er niet mag worden gevist op graskarper. Wordt er desondanks wel een exemplaar van deze soort gevangen, dan dient de vis ongeschonden direct in hetzelfde water te worden teruggezet. De Politie Drachten gaat handhaven op het vang- en meeneemverbod.

Als het experiment met het onderhoud van watergangen met behulp van graskarpers slaagt, wil de gemeente het ook in een aantal andere (afgesloten) watergangen toepassen. Mocht u nog meer vragen hebben met betrekking tot het uitzetten van de graskarpers, dan kunt u contact opnemen met Date de Vries van de Gemeente Smallingerland (( 0512 - 581 520).

foto: Graskarper