Ingezonden persbericht


Persbericht.

Woonbond eist snelle reparatie zorgtoeslagregeling Huurders krijgen lagere zorgtoeslag dan eigenaar-bewoners

Huurders krijgen een lagere zorgtoeslag dan eigenaar-bewoners met een vergelijkbaar inkomen. Doordat de hypotheekrente aftrekbaar is hebben kopers een lager belastbaar inkomen en krijgen ze dus een hogere zorgtoeslag dan huurders, die deze aftrekpost niet hebben. De Nederlandse Woonbond, de landelijke belangenvereniging van huurders, vindt dit een absurde situatie waaraan zo snel mogelijk een eind moet komen.

De ongelijke behandeling, die op 18 oktober aan het licht werd gebracht door de Volkskrant, vloeit voort uit de keuze voor het 'verzamelinkomen' als basis voor de nieuwe zorgtoeslag die mensen volgend jaar krijgen als compensatie voor hun duurdere zorgverzekering. Aftrekposten, zoals de hypotheekrente, verlagen namelijk het verzamelinkomen en verhogen dus de zorgtoeslag. Een voorbeeld laat zien dat het verschil in zorgtoeslag voor huurders en kopers kan oplopen tot honderden euro's. Neem een tweepersoonshuishouden met een inkomen van 35.000 euro. Als een dergelijk huishouden een woning huurt krijgt het geen huurtoeslag (huursubsidie) en circa 255 euro zorgtoeslag per jaar. Een vergelijkbaar huishouden met hetzelfde inkomen maar met een koophuis, waarvoor ze netto 5.000 euro kunnen aftrekken (hypotheekrente min huurwaardeforfait), krijgt een zorgtoeslag van ongeveer 500 euro. Een verschil dus van 250 euro. De Woonbond vindt het verschil in zorgtoeslag onaanvaardbaar en eist dat het kabinet snel met maatregelen komt om een eind te maken aan deze absurde situatie.

Huurders structureel benadeeld
Voor de Woonbond is het probleem met de zorgtoeslag het zoveelste bewijs dat huurders structureel benadeeld worden ten opzichte van kopers. Uit de begroting voor 2006 blijkt dat de overheid huiseigenaren netto voor ruim 6 miljard euro financieel tegemoetkomt, ruim driemaal zoveel als aan huurtoeslag wordt uitgegeven (1,9 miljard). De Woonbond wil dat de politiek nu eindelijk eens een structurele oplossing vindt voor de ongelijke behandeling van huurders en kopers. Zolang dat niet gebeurt en de hypotheekrenteaftrek voor eigenaar-bewoners in de huidige vorm blijft bestaan, zouden huurders op vergelijkbare wijze recht moeten krijgen op 'huuraftrek'. Begin oktober bood de Woonbond een petitie met deze strekking aan de vaste kamercommissie van Financiën aan.

Amsterdam, 19 oktober 2005

Noot voor de pers:
Voor een toelichting kunt u bellen met Mária van Veen (06-53792303) of René van Genugten (06-26334172).