Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Sterftecijfers Kennemerland: hart- en vaatziekten en kanker belangrijkste doodsoorzaken

In Kennemerland sterven elk jaar ongeveer 3850 inwoners, waarvan 1.350 aan hart- en vaatziekten en ruim 1000 aan kanker. Kennemerland vertoont met deze cijfers bijna hetzelfde beeld als Nederland. In de provincies Noord-Holland en Flevoland samen sterven elk jaar bijna 24.000 mensen. De levensverwachting in deze provincies is vergelijkbaar met Nederland maar binnen de provincie Noord-Holland zijn er verschillen. In Kennemerland bijvoorbeeld is de levensverwachting van vrouwen met 81 jaar iets gunstiger dan het Nederlandse gemiddelde van 80,6 jaar.

Deze en andere gegevens staan in het vandaag verschenen rapport 'Sterfte in Noord-Holland en Flevoland', een gezamenlijk rapport van de negen GGD-en van deze provincies. In het rapport wordt de sterfte in de verschillende regio's in de provincies met elkaar en ten opzichte van Nederland vergeleken en wordt gekeken naar de oorzaken van het overlijden.

Levensverwachting

De levensverwachting in Noord-Holland en Flevoland is vergelijkbaar met Nederland. In Nederland is de levensverwachting voor mannen 75,4 jaar, in de provincie Noord-Holland 75,6 jaar en in Flevoland 76,2 jaar. In Kennemerland volgen de mannen nagenoeg het Nederlandse gemiddelde. In Nederland hebben vrouwen een levensverwachting van 80,6 jaar, in Noord-Holland ook 80,6 jaar en in Flevoland 80,5 jaar. In Kennemerland ligt de levensverwachting voor vrouwen iets gunstiger: 81 jaar. Tussen de regio's zijn er verschillen. Voor mannen hebben alle regio's een vergelijkbare of betere levensverwachting dan Nederland, met uitzondering van Amsterdam, daar leven mannen ruim een jaar korter. Ook voor vrouwen scoort Amsterdam slechter dan Nederland. De levensverwachting is in het bijzonder gunstig in de relatief welvarende regio's Amstelland en de Meerlanden en de Gooi en Vechtstreek.

Doodsoorzaken

Ruim 60% van alle sterfte in de provincies wordt veroorzaakt door hart- en vaatziekten of kanker. Ook bij sterfte op jongere leeftijd (van 20 tot 65 jaar) zijn deze doodsoorzaken het belangrijkst. De hart- en vaatziekten sterfte is voor mannen in Kennemerland vergelijkbaar met Nederland. Voor vrouwen is de hart- vaatziekten sterfte in Kennemerland 8 % lager. De kanker sterfte in Kennemerland is zowel voor mannen als vrouwen vergelijkbaar met het Nederlandse gemiddelde. De belangrijkste doodsoorzaken in Nederland zijn naast hart- en vaatziekten en kanker, ziekten van de ademhalingsorganen Kennemerland wijkt hier niet vanaf.

Preventie

Roken, ongezond eten en onvoldoende bewegen zijn belangrijke risicofactoren voor het ontstaan van hart- en vaatziekten en kanker. Een gezonde leefstijl zoals niet roken, voldoende dagelijkse beweging en een gezonde en gevarieerde voeding verminderen de risico's op deze ziekten. De GGD onderneemt dan ook diverse activiteiten om gezonde leefgewoonten te bevorderen.

Haarlem, 19 oktober 2005