EVD

Handelsreis naar India met minister Laurens Jan Brinkhorst, 20 t/m 26 oktober 2005

---

De minister van Economische Zaken, vice-premier Laurens Jan Brinkhorst, zal een multisectorale handelsreis naar India begeleiden, waarbij de focus zal liggen op een aantal voor Nederlandse bedrijven kansrijke sectoren. Het doel van dit bezoek is het intensiveren van de bestaande economische betrekkingen en het bevorderen van Nederlandse export, investeringen en samenwerkingsrelaties. Daarnaast zal de minister in de gesprekken met zijn counterparts waar mogelijk ook individuele belangen van de meereizende bedrijven behartigen. De voorzitter van het VNO - NCW, Bernard Wientjes, zal als zakelijk missieleider hierin ook een belangrijke rol vervullen. In het officiële programma is een bezoek aan de steden Delhi, Bangalore en Mumbai opgenomen. Aangezien een aantal sectoren in meerdere deelstaten kansrijk is, behoort een bezoek aan een andere stad in een andere deelstaat tot de mogelijkheden.

Graag nodigen wij u uit om deel te nemen aan deze handelsreis. U kunt zich direct online aanmelden.
Sluitingsdatum voor de aanmelding is 26 augustus 2005.

Ontwakende olifant
India wordt vaak vergeleken met een olifant: lastig in beweging te krijgen, maar eenmaal in beweging dan is hij niet meer te stoppen. De ontwikkelingen in de Indiase economie zijn op eenzelfde manier tot stand gekomen. Het land behoort tot een van de snelst groeiende economieën ter wereld. In verschillende sectoren behoort het land tot de wereldtop. De verwachte economische groei voor 2005 bedraagt 7,1 procent. Tot en met 2009 voorspellen de cijfers een groei van 6,7 procent. Ook vertoont de koopkracht een stijgende lijn: tegenwoordig behoren 300 miljoen inwoners op de totale bevolking van 1 miljard tot de middenklasse. Nederland is op dit moment de 14e handelspartner van India met een export van 777 miljoen euro in 2004, een stijging van bijna 30 procent in vergelijking met 2003. Als het om buitenlandse investeringen in India gaat, staat Nederland tegenwoordig in de top drie.

Kansrijke sectoren
Het Nederlands handelsnetwerk in India heeft de volgende sectoren geïdentificeerd als bijzonder kansrijk voor Nederlandse bedrijven:
* agro / voedselverwerkende industrie / opslag / logistiek / biotechnologie

* medische technologie / farmacie/ biotechnologie
* bouw / (natte) infrastructuur / transport / logistiek
* energie en milieu / water

* ICT

Tijdens de handelsreis zal bij voldoende belangstelling specifieke aandacht aan (enkele van) deze sectoren worden besteed door middel van seminars, collectieve bedrijfsbezoeken etc.

Netwerken en matchmaking
Van ervaringen van Nederlandse bedrijven die al actief zijn op de Indiase markt, valt veel te leren. Want wie in India zaken wilt doen, moet geduld hebben, zorgen voor een goede lokale partner en beseffen dat het een prijzenmarkt is. Deze handelsreis is daarom zowel voor de ervaren als beginnende bedrijven een goede gelegenheid om kennis en ervaringen uit te wisselen. Naast gezamenlijke activiteiten, kunt u ook deelnemen aan individuele matchmaking. Aan de hand van een intake worden op basis van uw bedrijfsprofiel en specifieke wensen afspraken gemaakt met potentiële zakenpartners. Dit kunnen mogelijke afnemers, agenten, distributeurs of andere samenwerkingspartners zijn. In voorkomende gevallen zal bekeken worden of problemen die Nederlandse bedrijven ondervinden bij de samenwerking met de Indiase overheid of bedrijven aangekaart kunnen worden bij de bilaterale gesprekken op ministerieel niveau.

Deelname
De focus van de missie zal vooral liggen op eerder genoemde sectoren. De kosten voor deelname bedragen 750 euro per bedrijf. Reis- en verblijfskosten zijn voor eigen rekening. Om een op maat geschreven programma te kunnen aanbieden, behoudt de EVD zich het recht voor een maximum te stellen aan het aantal deelnemers.

Programma
De nadruk ligt op de sectorale benadering en op individuele matchmaking. Dagelijks worden de programma's van de bedrijven en de minister geëvalueerd en ervaringen uitgewisseld en meegenomen voor de volgende dag. Daarnaast worden er gezamenlijke activiteiten georganiseerd zoals seminars, bedrijfsbezoeken, trade dinners en recepties. Deze activiteiten vinden voornamelijk plaats in Delhi, Bangalore en Mumbai.

Voordelen
Deelname aan deze handelsreis biedt veel voordelen:
* Uw entree op de Indiase markt krijgt extra aandacht door de inzet van minister Brinkhorst, de EVD, de ambassade, het consulaatgeneraal, de NBSO's en haar lokale netwerken.
* Een unieke gelegenheid om kennis en ervaringen met Nederlandse en Indiase collega-ondernemers uit te wisselen.
* Vermelding van uw bedrijfsnaam en -profiel in een deelnemersboekje, dat zo breed mogelijk verspreid zal worden.
* Een intensief en gevarieerd programma in korte tijd, ter plekke begeleid en ondersteund.

* U betaalt slechts een klein deel van de organisatiekosten, plus uw eigen reis- en verblijfskosten.

* Een individueel programma van afspraken met potentiële zakenpartners volgens uw wensen samengesteld. U bespaart veel voorbereidingstijd.

Meer informatie

* Over de handelsreis

+ EVD
Sandra Pompe
Telefoon: (070) 778 83 66
E-mail: pompe@evd.nl


* Sectorpagina´s

+ wwww.evd.nl/agro

+ www.evd.nl/bouw

+ www.evd.nl/medisch

+ www.evd.nl/energiewater

+ www.evd.nl/ict


* Programma´s

+ www.evd.nl/pesp

+ www.evd.nl/psom

+ www.evd.nl/PenA

+ www.evd.nl/marktbewerking

+ ISOM (Innovatiesubsidie Samenwerkingsprojecten Opkomende Markten)


* Over India

+ www.evd.nl/india

+ Online publicatie

+ Of neem contact op met de regio-informatiemanager

India Jillis van Delsen (070) 778 8864

De reis