Ministerie ez

http://www.minez.nl

Ministerie van Economische Zaken
Persbericht
12 september 2005

Minister Brinkhorst met bedrijvenmissie naar India

Minister Brinkhorst van Economische Zaken bezoekt van 20 t/m 26 oktober India met een bedrijvenmissie bestaande uit 40 bedrijven. Deze zijn voornamelijk afkomstig uit de ICT, de medische sector, de biotechnologie, de infra- & logistieke sector, de energie- & milieusector en de agrobusiness. Doel van dit bezoek is het intensiveren van de bestaande economische betrekkingen en het bevorderen van de Nederlandse export, investeringen en samenwerkingsrelaties. Voorafgaand aan zijn bezoek aan India verblijft minister Brinkhorst van 15 tot 20 oktober in Japan.

De missie vormt een belangrijk onderdeel van de Nederlandse inspanningen om aan te sluiten bij de indrukwekkende economische ontwikkeling van India. Het bezoek richt zich op het MKB, om deze bedrijven te helpen een eerste stap te zetten in het betreden van de Indiase markt. Een aantal grote Nederlandse bedrijven dat al langer in India zit, haakt tijdens de reis aan. De voorzitter van het VNO-NCW, Bernard Wientjes, is zakelijk missieleider.

Minister Brinkhorst spreekt in Delhi met verschillende Indiase ministers, onder andere over de bilaterale economische betrekkingen, de lopende WTO-onderhandelingen, de visumproblematiek van buitenlandse kenniswerkers en de relatie EU - India. Als politiek missieleider zal de minister waar mogelijk individuele belangen van de meereizende bedrijven behartigen. In het programma is naast Delhi een bezoek aan de steden Bangalore en Mumbai opgenomen. In Bangalore en Mumbai heeft de minister gesprekken met hoge vertegenwoordigers van de deelstaten Maharashtra en Karnataka. Verder bezoekt de delegatie verschillende business parks en kenniscentra.

De Indiase economie groeide vorig jaar met 8 %. India is met één miljard inwoners een interessante afzetmarkt voor Nederlandse producten. De vraag naar vooral consumentenproducten groeit met 12 procent per jaar. Nederland is op dit moment de 14e handelspartner van India met een export van 777 miljoen euro in 2004, een stijging van bijna 30 procent vergeleken met 2003. Als het om buitenlandse investeringen gaat, staat Nederland in de top vijf.

Meer informatie
Journalisten die geïnteresseerd zijn in deelname aan de bedrijvenmissie, kunnen contact opnemen met Ed Slinger, persvoorlichter, telefoon (070) 379 72 56, e-mail: E.G.Slinger@minez.nl