Nits - nieuw album en tournee

Bmg nederland

Hoeveel bands kunnen claimen dat zij na 30 jaar en bijna 20 albums zich zelf telkens weer kunnen vernieuwen?

The Nits, melodisch, luchtig, impressionistisch, new wave, Europese kamermuziek: er zijn talloze termen die van toepassing zijn op de muziek van the Nits. Maar niemand kan de muziek van de Amsterdamse groep écht in woorden vastleggen. Gelukkig hoeft dat ook niet, want muziek is er om naar te luisteren. Dat kan weer vanaf 24 oktober, als The Nits terugkeren met een nieuw studioalbum genaamd Les Nuits, welke zal verschijnen via SONY BMG: een terugkeer naar het label waar ze in de jaren 80 en 90 hun triomfen vierden.

Het album is opgenomen met de vaste kern van de band, zanger Henk Hofstede, percussionist Rob Kloet en toetsenist Robert Jan Stips. Met dit 19e studioalbum keert de band enerzijds terug naar zijn klassieke, geheel eigen geluid maar slaagt er anderzijds in nieuwe dimensies aan deze succesvolle sound toe te voegen.

Op 20 oktober start in Carré te Amsterdam een grote theatertour van The Nits. Deze zal de band voeren langs een veertigtal theaterzalen in Nederland, waaronder het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam, De Koninklijke Schouwburg in Den Haag en de Groningse Oosterpoort. Tijdens deze tour, die tot en met mei 2006 duurt, staan ook concerten gepland in onder meer Finland, Zwitserland, Frankrijk, Duitsland, Canada en Belgie.

The Nits, opgericht in 1974, behaalde in het verleden diverse hits zoals Nescio, JOS Days, the Dream, en Sketches Of Spain. De band verwierf in 1987 wereldwijde bekendheid met het album, en de gelijknamige single, In The Dutch Mountains.