Gemeente Zwolle

Resten Jan Baghstoren ontdekt op Rode Torenplein

Bij de opgravingen op het Rode Torenoplein in Zwolle zijn restanten van de fundering van de Jan Baghstoren blootgelegd. Ook zijn de eerste overblijfselen van een fundering van de stadsmuur aan het licht gekomen.

De Jan Baghstoren is een ronde toren met een veelhoekig bovendeel. De toren die in 1600 ook wel voorkomt onder de naam Leijendekkerstoren, is volgens afbeeldingen voorzien van drie spitsen. Door het overhellen van een van de spitsen is besloten om de toren in 1844 af te breken.

De fundering van de toren zal de komende dagen verder worden afgegraven. Spoedig zal duidelijk worden hoe de toren met de stadsmuur verweven is. Verder proberen de archeologen informatie te krijgen over de daadwerkelijke ouderdom. Over de Jan Baghstoren is heel weinig bekend.

In het kader van de herinrichting van ontwikkelen van een bouwblok op het Rodetorenplein wordt een archeologisch onderzoek verricht op een deel van het parkeerterrein tussen Hopmanshuis en Balkanrestaurant. De aanpak van deze opgraving is uniek voor Zwolle. Voordat definitief is begonnen met het maken van plannen voor een bebouwing, wordt gekeken welke geheimen de grond zal prijsgeven. In een dergelijk vroeg stadium is het eventueel mogelijk de opgravingen mee te nemen in de planvorming en het ontwerp.