Gemeente Breda

Masterplan voor bedrijventerrein Emer/Hintelaken De Krogten

Het college van burgemeester en wethouders stelt de raad voor in te stemmen met het Masterplan Emer/Hinterlaken de Krogten.

Dit Masterplan geeft een kader voor de herstructurering van het gebied op de lange termijn. Het eerste project dat het college wil realiseren uit dit Masterplan is het Hazepad. Voor de aanpak van het Hazepad heeft het college nu subsidie aangevraagd via de zogenoemde Topperregeling'. Dit is een subsidieregeling van het ministerie van Economische Zaken voor herstructurering van grotere bedrijventerreinen met een bovenregionaal karakter.

Masterplan

Als de raad instemt met het masterplan als kader voor de herstructurering Emer/Hinterlaken de Krogten en het ministerie akkoord gaat met een subsidie voor het Hazepad kan aan de slag worden gegaan. Een stuurgroep moet strategische beslissingen nemen over alle herstructureringsprojecten en een projectgroep gaat de uitwerking verzorgen. Dat betekent niet dat alle projecten zonder meer worden gerealiseerd. De gemeente zet zich, samen met de bedrijvenverenigingen, actief in om verder invulling te geven aan het herstructureringskader.

Hazepad

Het project Hazepad is niet nieuw. Het gaat om het wijzigen van de loop van het huidige Hazepad door het rechtstreeks te laten aansluiten op de Regenbeemd. Er ontstaat een rechtere, efficiëntere en veiliger aan- en afvoer weg voor het overwegend zware vrachtverkeer. Het moet leiden tot een opheffing van het isolement van dit bedrijventerrein en een open uitstraling. Door herverkaveling van aangrenzende percelen van de betrokken bedrijven levert dit een beter frontaanzicht, entree en een betere interne routing op. Zo sluiten de bedrijfsgebouwen van Veem, Rasenberg en Staalglas met nieuwe inritten in de nieuwe situatie rechtstreeks aan op het Hazepad. Vrijwel steeds stokte de realisatie van het project op financiële gronden en omdat bedrijven ter plaatse volledig in functie zijn. Met het vertrek van een bedrijf naar Moerdijk en de Topperregeling komt herstructurering weer in beeld.

Topperregeling

De Topperregeling heeft betrekking op 49 door het ministerie van Economische Zaken aangewezen topprojecten in Nederland. Deze projecten hebben een belangrijke economische en bovenregionale betekenis. Het bedrijventerrein Emer/Hinterlaken de Krogten is een van deze projecten en voldoet aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor subsidie. Het terrein is onder meer aaneengesloten en groter dan 150 hectare en het heeft voldoende ruimte voor bedrijven in milieucategorie 4 of hoger. Voor het hele gebied is een masterplan opgesteld waarin de problematiek en oplossingenrichtingen zijn aangegeven. Verder is daarbij het eerste herstructureringsproject Hazepad op zodanige wijze uitgewerkt dat met het verkrijgen van subsidie via de Topperregeling de uitvoering direct kan starten.

Breda, 19 oktober 2005