GroenLinks

GroenLinks bepleit verdere uitbreiding en hervorming van de EU

20 oktober 2005

De Europese Unie staat open voor Roemenië en Bulgarije, Turkije en de Westelijke Balkan. Voorwaarde is wel dat strikt de hand gehouden wordt aan de afgesproken criteria. Ook moeten werkwijze en aandachtsvelden van de Europese Unie nieuw geformuleerd worden om verdere uitbreiding succesvol te laten zijn, aldus GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk vandaag in Marseille.

In Marseille, waar de Groene fractie uit het Europees Parlement deze week vergadert, werd gedebatteerd over de visie van de Europese Groenen op uitbreiding van de EU. Aanleiding voor het debat was scepticisme van veel Europese politici over verdere uitbreiding sinds de afwijzing van de Europese grondwet in Frankrijk en Nederland dit voorjaar. Op basis van opiniepeilingen waaruit blijkt dat de toetreding van nieuwe landen niet erg populair is, pleiten sommigen zelfs voor een stop op verdere uitbreiding.

De Groenen hebben eens te meer hun uitdrukkelijke steun uitgesproken voor toetreding van Turkije en de Balkan. "Opiniepeiling geven vaak een vertekend beeld, ze houden geen rekening met de situatie in bijvoorbeeld Turkije over tien jaar. Verder baseren wij onze politiek niet op opiniepeilingen, maar op afspraken en verkiezingsprogramma's waarop wij verkozen zijn," aldus Lagendijk. Tegelijkertijd onderkennen de Groenen dat de uitbreiding niet kan doorgaan zonder een uitvoerig debat over de taken en de werkwijze van de Europese Unie.

Lagendijk, die samen met de Duitse europarlementariër Angelika Beer een document had voorgelegd ter voorbereiding van het debat, pleitte ervoor om de EU zich in de toekomst op een aantal kerntaken te laten concentreren. "We kunnen niet én verder uitbreiden én steeds meer zaken op Europees niveau willen regelen, we moeten keuzes maken," aldus Lagendijk in het debat. "Buitenlandse politiek, handel, veiligheid, migratie, dat zijn kerntaken waarbij de EU een duidelijke toegevoegde waarde heeft. Op een aantal andere gebieden, zoals sociale zekerheid, moeten we minder ambitieus worden."

Lagendijk sprak zich ook uit voor het vastleggen van de toekomstige grenzen van de Europese Unie. "Een van de gronden voor de angst voor verdere uitbreiding is dat de mensen het idee krijgen dat er nooit een eind aan komt. Wat mij betreft is dat er echter wel: na Turkije en de Balkan zullen we op lange termijn gaan onderhandelen de Oekraïne, Moldavië en Wit-Rusland. Dat wil zeggen, als deze landen de mensenrechten de rechtstaat respecteren. Daarna is wat mij betreft Europa geografisch wel zo ongeveer 'af'." Sommige sprekers tijdens het debat vonden dit te strikt: zij sluiten ook EU-lidmaatschap van bijvoorbeeld Marokko en de andere Magreb-landen op termijn niet uit.

Op basis van het debat zullen Lagendijk en Beer eind 2005 een aangepast document voorleggen met een gezamenlijke groene visie op verdere uitbreiding va de Europese Unie.

«