Dienstenbond CNV

Aftrap CAO onderhandelingen EDS 2006.
20-10-2005

Op maandag 3 oktober hebben vakbonden met EDS om de tafel gezeten over een nieuwe CAO. Er is vooral gesproken over pensioenen en andere nu onvermijdelijke CAO-onderwerpen. Daarnaast is er gesproken over de stand van zaken met betrekking tot EDS-GFS en het pensioen voor ex-CVI-ers. In het kader van de CAO 2006 moet er nu een voorstellenbrief opgesteld worden. Uw inbreng hierbij is natuurlijk van belang.

EDS Global Field Services
Helaas valt hierover niet veel te melden. Ons is meegedeeld dat het overleg over de arbeidsvoorwaarden voor EDS-GFS voorlopig nog niet kan worden voortgezet. Bedrijfsintern moet nog besloten worden op welke basis het overleg met de vakbonden verder gevoerd kan worden.

Overgang SPF naar EPF
Rond deze tijd vindt binnen EDS zowel collectief als individueel communicatie plaats naar de ex-CVI-ers wiens pensioenverzekering per 1 juni is overgegaan van het Spoorwegpensioenfonds naar het EPF. We hebben de verzekering gekregen dat de overgangsmaatregelen op de gebruikelijke manier zijn getroffen. Dat wil zeggen op dezelfde manier waarop dat gebeurt voor nieuw ingesourcde EDS-ers. Hierbij is de hoogte van het nu niet meer in het SPF te bereiken pensioen op pensioendatum van het SPF het uitgangspunt. We hebben geen reden op voorhand te twijfelen aan deze aanpak, die lijkt redelijk. Maar mocht hier twijfel over rijzen dan kunnen wij hier uiteraard op terug komen.

Wijziging pensioenregeling EDS
De nieuwe (fiscale) overheidsregels die tot doel hebben mensen langer te laten doorwerken, maken het noodzakelijk de pensioenregeling aan te passen. Maar EDS blijkt ook eigen redenen te hebben om de regeling te willen veranderen. Op 3 oktober zijn de hoofdlijnen van een nieuwe regeling gepresenteerd, die door HR in samenwerking met Towers Perrin tot stand is gebracht. De exacte tekst van het voorstel hebben wij echter nog niet. Desalniettemin willen wij u (onder voorbehoud van misverstanden) wel al op hoofdlijnen iets vertellen over het pensioenvoorstel van EDS.

Voorstel EDS
Het voorstel van EDS betekent dat een scheiding gemaakt wordt tussen huidige en toekomstige medewerkers. Uitgangspunt is de aanspraken voor de huidige medewerkers te behouden, maar deze op 65 jarige leeftijd uit te keren. In de regeling wordt er echter ook van uitgegaan dat ieder medewerker een leeftijdsonafhankelijke uitkering van 2% van zijn jaarinkomen van EDS krijgt in het kader van de levensloopregeling en deze (vrijwillig) in het pensioen stopt.

Voor 55+ ers zou er niets veranderen. Toekomstige medewerkers krijgen echter per saldo minder gegarandeerd pensioen. Het voorstel bevat verder voor iedereen een mogelijkheid voor meer individueel risico door: opbouw met de middelloonregeling (tot salarisgrens 52.879 en met gegarandeerde aanspraken) in te ruilen voor een beschikbare premieregeling. De beschikbare premieregeling bestaat nu al voor medewerkers boven de salarisgrens (met risico van hogere of lagere pensioenuitkomsten).

EDS wil met de regeling onder meer flexibiliteit bij de insourcing van medewerkers bereiken en op termijn kosten besparen.

Voorstel vakbonden
In het akkoord over de CAO 2005 zijn we als uitgangspunt overeengekomen dat onderzocht zou worden in hoeverre het haalbaar zou zijn om de huidige pensioenrichtleeftijd van 62 jaar binnen EDS feitelijk te behouden door een hogere pensioenopbouw die deels naar voren versleept zou kunnen worden. Dit blijkt voor een groot deel mogelijk, maar door EDS blijkbaar niet gewenst. Deze mogelijkheid is echter onderzocht door het pensioenfonds (EPF). Hoewel we de uitslag van dit onderzoek niet van EDS hebben ontvangen, zijn we er wel van op de hoogte. We brengen de uitslag van het onderzoek als voorstel bij de onderhandelingen in.

Levensloop
De wettelijke levensloopregeling gaat het mogelijk maken jaarlijks maximaal 12% van het salaris in te zetten voor het sparen van verlof. Dit is bedoel voor studieverlof, sabbatical etc. en niet alleen voor eerder stoppen met werken. Van EDS zou een financiële bijdrage aan deze regeling gevraagd kunnen worden. Het verlofsparen moet sowieso door werkgever worden gefaciliteerd.

Ziektekostenverzekering
Door de stelselwijziging komt er een verplichte basisverzekering (grotendeels het huidige ziekenfondspakket, maar zonder bijv. tandartsdekking) met daarnaast de mogelijkheid tot aanvullende verzekering. Het is de bedoeling om weer tot een complete verzekering voor de medewerkers te komen. De aanvullende verzekering is niet verplicht. Die zal voldoende aantrekkelijk moeten zijn. Nu is al duidelijk dat het geheel met name door hoge kosten van de basisverzekering voor de werkgever fors duurder gaat worden. Maar ook de medewerkers zullen met hogere kosten geconfronteerd worden. EDS heeft een externe adviseur ingeschakeld om de mogelijkheden bij diverse verzekeraars te onderzoeken.

Arbeidsongeschiktheid en loondoorbetaling
De nieuwe arbeidsongeschiktheidswetgeving (WIA, etc.) vergt nieuwe afspraken om arbeidsongeschiktheid te beperken en waar mogelijk te voorzien in inkomensverzekering voor diegenen die niet volledig arbeidsongeschikt worden.

Bij de CAO 2005 is afgesproken dat een totaaloplossing, de zgn. ketenaanpak, nader wordt uitgewerkt. EDS is nu niet verder gekomen dan de presentatie van een idee met betrekking tot de doorbetaling bij ziekte: 100 % 1e jaar, 70% tweede jaar en inleveren van een vakantiedag als negatieve prikkel. We hebben al duidelijk gemaakt dat dit, wat ons betreft, anders kan en moet. Negatieve prikkels willen we niet. Bovendien moet doorbetaling boven 70% in het tweede jaar bij actief reïntegreren ook mogelijk zijn.

Salaris
De invulling van de salarisgroeitabel is zoals gebruikelijk integraal onderdeel van het CAO-pakket. Daarbij richten we ons vooral op het percentage bij normaal-goed functioneren, te denken valt hier aan 1,5% als wens.

De stemprocedure.
De agenda qua onderwerpen voor het komend CAO-overleg staat door externe en interne factoren dus al grotendeels vast. Om die reden willen wij de ledenraadpleging over onze voostellen als volgt aanpakken. Wij verzoeken u om uw top drie prioriteiten aan te geven en via e-mail naar ons te sturen.

U kunt reageren tot 1 november as. Op 4 november zal de kaderledenvergadering op basis van uw reacties en in lijn met het arbeidsvoorwaardenbeleid van de CNV Dienstenbond, de voorstellen definitief vaststellen. Deze kaderledenvergadering wordt gehouden om 14:00. De lokatie wordt nader bekend gemaakt. Ik verzoek kaderleden om hun komst voor 1 november te bevestigen aan mijn collega Therese van Buchem via t.vanbuchem@cnvdibo.nl

Informatie
Voor vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze info kunt u contact opnemen met de onderhandelaars namens CNV Dienstenbond, Maurice Limmen, via telefoonnummer: 023-5651052 of per mail m.limmen@cnvdibo.nl