Waterschap Vallei & Eem

Waterschap pakt zwakke plek in Eemdijk aan

Waterschap Vallei & Eem start maandag 17 oktober met het versterken van de dijk ter hoogte van Eemdijk 12. Enkele jaren geleden werd duidelijk dat hier een zwakke plek in de Eemdijk zit. De dijk wordt over een lengte van 200 meter versterkt en opgehoogd. Het Dagelijks Bestuur van het waterschap wil de dijk hier voor 1 november in orde hebben. Vanaf 1 november tot 1 april is de kans op hoog water te groot en mag het waterschap geen werkzaamheden aan de dijken uitvoeren. Het waterschap heeft de firma Haverlag uit Nijkerkerveen opdracht gegeven om het werk uit te voeren. Het werk is binnen 2 weken afgerond.

Dit gedeelte van de Eemdijk moet het water vanuit de Bekaaide Maatpolder richting het dorp Eemdijk en Spakenburg tegenhouden. De Bekaaide Maatpolder is één van de polders die bij hoog water in de Eem en in de randmeren het eerst onder water zal lopen. Dat is al jaren niet meer gebeurd, maar door de klimaatsverandering wordt de kans wel steeds groter. Doordat het steeds vaker en harder regent wordt de kans op hogere waterstanden in de Eem en de randmeren groter.

Daarom wil het waterschapsbestuur de dijk hier snel aanpakken. De dijk wordt hier zo hoog gemaakt dat het water gemiddeld eens in de 1250 jaar zo hoog komt te staan dat het eroverheen zal stromen.

Opgehoogd en versterkt

De dijk wordt ongeveer 10 meter naar het westen verlegd. Daardoor wordt de knik in de dijk kleiner, waardoor de stevigheid toeneemt. Door de dijk te verleggen komt er ook ruimte voor een geplande tweede bedrijfswoning op het perceel Eemdijk 12. De doorgang voor onder andere melkauto's in de dijk wordt verplaatst. De nieuwe doorgang zal bij hoog water makkelijk af te sluiten zijn met schotbalken. De huidige doorgang is dat niet omdat er forse rijsporen in het pad zijn gereden. De dijk wordt over een deel van het traject flauwer gemaakt en ook 10 tot 50 centimeter opgehoogd.

Als dit laatste stukje in Eemdijk is aangepakt, gaat het waterschap de dijken langs de Eem tussen de Hogehorsterweg en het industrieterrein de Isselt in Amersfoort aanpakken.

Persbericht 2005/17 van 17 oktober 2005