Gemeente Hilversum

Goede uitvoering Drank en Horecawet
De burgemeester en het college van Hilversum voeren de wettelijke taken met betrekking tot drank en horeca goed uit. Dat concludeert de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) op basis van onderzoek, dat begin dit jaar bij de gemeente Hilversum is uitgevoerd. De VWA concludeert dat het proces van de vergunningverlening en handhaving voor een groot deel is omschreven. Conform de wet heeft de gemeente beleid ontwikkeld voor de horeca. De burgemeester is onlangs geïnformeerd over de onderzoeks-resultaten.

Vergunningverlening
De Voedsel en Waren Autoriteit is een dienst van het ministerie van Landbouw Natuur en Visserij en is belast met het toezicht op de naleving van de Drank- en Horecawet. De VWA controleert de gemeente op de uitvoering van de vergunningverlening. Bij de gemeente is de afdeling Algemene Bestuurszaken van de Bestuursdienst belast met de uitvoering van deze taken.

Beoordeeld is of de vergunningverlening voor een horecabedrijf of een slijterij op de juiste wijze getoetst en verleend wordt. Ook is onderzocht of de gemeente horecabeleid heeft ontwikkeld en of dit beleid goed wordt uitgevoerd. De VWA heeft ook gekeken hoe de gemeente het werk rondom de vergunningverlening heeft georganiseerd. De kwaliteit van de verleende vergunningen en ontheffingen en de kwaliteit van de handhaving zijn onderzocht.

Plan van aanpak
Met de Voedsel en Waren Autoriteit is afgesproken dat de burgemeester en het college begin 2006 een plan van aanpak opstellen om het huidige niveau van uitvoering van de Drank- en Horecawet te behouden en te verbeteren.

Burgemeester en college zullen een aantal verbeteringen doorvoeren. Eén verbeterpunt is bijvoorbeeld het actueel houden van het vergunningenbestand van de horeca. Dat betekent dat de gemeente verplicht is alle verleende horecavergunningen structureel te controleren. Ook dient de gemeente een aangevraagde horecavergunning altijd binnen de wettelijke termijn van drie maanden te verlenen. Een derde verbeterpunt is dat de gemeente alleen volledige vergunningaanvragen met alle complete stukken in behandeling zal nemen.

Aanleiding
Aanleiding van het onderzoek van de VWA is het aangescherpte toezicht op de Drank- en Horecawet door de Voedsel en Waren Autoriteit. De herziene Drank- en Horecawet (van 1 november 2000) bevat nieuwe normen en aanscherping van regels die gericht zijn op matiging van het alcoholgebruik en het beperken van het risico van alcoholgerelateerde problemen in specifieke risicosituaties en/of bij bepaalde kwetsbare groepen als jongeren en probleemdrinkers.