Algemene Vereniging Van Beroepsjournalisten in België


nieuws

Meer persvrijheid in ons land
België staat op een achttiende plaats in het wereldwijde klassement van landen met de meeste persvrijheid dat Reporters sans frontières opgestelde. Turkmenistan, Eritrea en Noord-Korea zijn hekkensluiter. Persvrijheid en onafhankelijke media ontbreken in die landen.

Denemarken, Finland, Ierland, Ijsland, Noorwegen, Nederland en Zwitserland voeren de lijst aan op een gedeelde eerste plaats. De Verenigde Staten heeft in het klassement 20 plaatsen verloren en eindigt op 44. Dat komt vooral door de heisa rond New York Times-reporter Judith Miller. Ook Canada moet enkele plaatsen prijsgeven door een gebrek aan bronnengeheim. Frankrijk zakt naar de dertigste plaats door ondermeer een rist nieuwe persmisdrijven en de huiszoekingen bij verschillende media.

Irak eindigt op een 157ste positie. Minstens 24 journalisten zijn er sinds begin dit jaar vermoord. Sinds het begin van de oorlog zijn er minstens 72 journalisten en persmedewerkers gedood. (foto: Vincent Kalut - Nico Vereecken, Photo News) (20/10/2005)

verwante links

RSF: Classement mondial de la liberté de la presse Amerikaanse journaliste vrijgelaten Irak dodelijkste plaats voor journalisten Bronnenwet in Belgisch Staatsblad