Stad Utrecht, 12.10 uur

Utrecht 20-10-2005 - Nieuwsberichten districten stad Utrecht

Grote politiecontroles in Utrecht Zuid

UTRECHT Op woensdag 19 oktober heeft de politie op diverse locaties in de stad Utrecht van 14.00 tot 24.00 uur controles gehouden.

In samenwerking met de Regionale Verkeersdienst, de Douane, de Koninklijke Marechaussee, de Motorrijtuigenbelasting en het Korps Landelijke Politiediensten werden zowel voertuigen als bestuurders gecontroleerd. Het doel van de verkeerscontrole is het verhogen van de verkeersveiligheid in het gebied en het terugdringen van overlast door jeugd op bromfietsen. Deze controles vonden plaats in de Utrechtse wijken: Kanaleneiland, Hoograven, Sterrenwijk, Abstede, Lombok, Lage Weide, Oudwijk, Maarschalkerweerd, Rivierenwijk en Leidsche Rijn. Het KLPD controleerde met name de Rijksweg A12 en A2 in de omgeving Papenkop.

Motoragenten reden door verschillende wijken van de stad Utrecht en letten hierbij op technische gebreken en verkeersovertredingen. Ook werden motoragenten ingezet om de straatroven aan te pakken en de omgeving van de hotspots (de locaties waar vaak straatroven plaatsvinden) te controleren. Tevens werd op diverse locaties gecontroleerd op overlast jeugd en vond er een actie plaats om de auto-inbraken aan te pakken.

Tijdens de scootercontrole in de omgeving van de Marco Pololaan en de Baden Powellweg werden in totaal 60 bromfietsen gecontroleerd. Er werd 48 keer bekeurd voor o.a. een te groot vermogen, het niet dragen van een helm en niet kunnen tonen van een bromfietscertificaat en/of het niet op orde hebben van de verzekering. Ook hadden 7 fietsers de verlichting niet in orde. 6 Automobilisten werden bekeurd vanwege technische mankementen aan hun voertuig. 1 Automobilist werd aangehouden voor het rijden onder invloed van alcohol.

Op t Goylaan in de Utrechtse wijk Hoograven werden tijdens de verkeerscontrole zon 900 bestuurders gecontroleerd. Hier werden 54 bekeuringen geschreven voor o.a. het rijden over de busbaan, het niet dragen van de autogordel, het niet bij zich hebben van het rijbewijs en enkele voertuigen vertoonden technische gebreken.

In de omgeving van het 24 Oktoberplein controleerde de politie 110 autos. Er werd 56 keer proces-verbaal opgemaakt voor o.a. het niet handsfree bellen en het niet bij zich hebben van een rijbewijs en/of kentekenbewijs. Eén auto werd weggesleept omdat de auto niet verzekerd was. Twee automobilisten hadden nog een boetes openstaan met een totaalbedrag van 988,- voor naheffing schorsing van het kenteken.

Tijdens de snelheidscontrole op de Atoomweg, de Maliesingel, Koningsweg, Vleutenseweg, Cartesiusweg en Lessinglaan werden in totaal 242 automobilisten gecontroleerd en 46 bekeuringen uitgeschreven. De hoogst gemeten snelheid was 82 km/uur, waar een snelheid van 50 km/uur is toegestaan. Ook werden enkele automobilisten bekeurd voor het niet dragen van de autogordel. Tevens werd 1 persoon aangehouden voor belediging, werd een voertuig weggesleept aangezien deze niet verzekerd was en had een andere automobilist nog een boete openstaan van
650,-

Tijdens de verkeerscontrole op de Tolsteegsingel bekeurden agenten tussen 14.00 en 19.00 uur 21 bestuurders. Zij sloegen linksaf waar dat niet is toegestaan.

Op de Europalaan, Croeselaan, Mereveldseweg, Herculeslaan en Rubenslaan hield de politie een algehele verkeerscontrole. 528 Voertuigen werden gecontroleerd en er werden 37 bekeuringen uitgeschreven, waarbij de meest voorkomende feiten waren: het niet kunnen tonen van rijbewijs en/of kentekenbewijs, het rijden zonder gordel, het niet handsfree bellen en diverse technische gebreken. In totaal werden 5 bestuurders aangehouden. Eén automobilist wilde aan de controle ontkomen en reed hierbij achteruit tegen een ander voertuig aan. Hij werd aangehouden en bleek in het bezit te zijn van een ongeldig rijbewijs. Drie automobilisten werden aangehouden wegens het rijden onder invloed van alcohol en 1 persoon werd aangehouden in verband met een ontzegging.

In Hoograven, Lunetten, Tolsteeg-Oost, De Meern, Vleuten, Veldhuizen, Parkwijk-Zuid en Kanaleneiland-Noord werd diverse jeugd aangesproken. Ook werden bromfietsers staande gehouden en overgebracht naar de scootercontroleplaats. 14 Automobilisten kregen een bekeuring voor het rijden op de busbaan en het niet dragen van de autogordel. Tijdens de actie vonden er geen straatroven plaats. Wèl werden drie jongens aangehouden voor een inbraak in een auto in de wijk Kanaleneiland. Ook werden negen bekeuringen geschreven voor o.a. overlast.

Het KLPD controleerde 137 autos en schreef 27 bekeuringen uit voor o.a. het niet handsfree bellen en het niet dragen van de autogordel. 1 Persoon werd aangehouden, omdat hij gesignaleerd stond voor mishandeling en tevens had hij nog een boete openstaan van 702,25.

Ook werd er tijdens de controle een actie gehouden om niet betaalde boetes te innen en bewoners die nog een straf uit moeten zitten op te halen. Vanaf 19.00 uur tot 22.00 uur gingen 12 medewerkers van de politie in kleine groepjes verschillende wijken in om 17 adressen te bezoeken. Iedereen die zijn boetes niet heeft betaald of door de rechter bij verstek is veroordeeld staat bij de politie gesignaleerd. Dat kan gaan om een mishandeling, reizen zonder plaatsbewijs, een winkeldief die niet op een rechtszitting is verschenen en bij verstek is veroordeeld tot hechtenis. In totaal heeft de politie op 19 oktober 2000,- geïncasseerd en werden twee bewoners aangehouden die een straf moeten uitzitten. De hoogste boete bedroeg 365,-. De hoogste gevangenisstraf bedroeg 117 dagen.

De politie bezoekt regelmatig bewoners die hun boetes niet betalen of die nog een straf hebben uit te zitten. In totaal werkten zon 180 politiemensen mee aan de actie.

Politie waarschuwt met name ouderen voor diefstal uit woning door middel van babbeltruc

UTRECHT De politie krijgt de laatste tijd in de omgeving van het Majellapark/Nieuw Engeland en de Utrechtse wijk Oog in Al aangiften van diefstal uit woningen door middel van de zogenaamde babbeltruc.

Op vrijdag 14 oktober omstreeks 13.30 uur kwam een ongeveer twaalf jaar oude jongen aan de deur bij een woning aan de Catharina van Renneslaan en vroeg om kranten en lege flessen. De bewoonster vond dit normaal, omdat meerdere kinderen wel eens om kranten vragen. De jongen liep vervolgens mee naar binnen. Nadat de bewoonster de kranten aan de jongen had gegeven en hij de woning weer had verlaten, kwam zij erachter dat haar portemonnee was weggenomen.

Het signalement van de jongen luidt: getinte huidskleur, 10-12 jaar, ongeveer 1.10 meter lang, donkerbruin haar, donkere ogen en sprak Nederlands.

Een soortgelijke diefstal uit woning d.m.v. de babbeltruc vond plaats op zaterdag 15 oktober omstreeks 11.30 uur bij een woning aan de Franz Schubertstraat. Hier kwam eveneens een ongeveer 12 jaar oude jongen aan de deur met het verzoek om kranten. De bewoonster miste later eveneens haar portemonnee.

De politie waarschuwt voor deze babbeltruc. De jongeren (meestal in twee- of drietallen) komen met name bij ouderen aan de deur, met de vraag of ze een heitje-voor-een-karweitje kunnen doen (het ophalen van lege flessen of het verzamelen van oude kranten). De politie verzoekt getuigen contact op te nemen met de politie van bureau Marco Polo, via: 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem tel. 0800-7000.

Bestuurder onder invloed

UTRECHT De politie heeft in de nacht van woensdag 19 op donderdag 20 oktober een man aangehouden omdat hij onder invloed van alcohol een auto bestuurde.

Door getuigen werd omstreeks 02.05 uur naar de politie gebeld omdat zij hadden gezien dat een dronken man in zijn auto was gestapt en was weggereden in de richting van de Overste Den Oudenlaan. De 46-jarige man uit Maarssen kreeg een stopteken en moest een blaastest afleggen. Hieruit bleek dat hij te veel gedronken had. Op het bureau wees de ademanalyse 715 ug/l uit. Tevens werd duidelijk dat de Maarsenaar nog 13 vonnissen had openstaan. De man werd ingesloten.

Auto-inbrekers aangehouden

UTRECHT Woensdagavond heeft de politie op de Adenauerlaan drie jongens aangehouden voor het inbreken in een auto.

Omstreeks 23.20 kreeg de politie een melding dat er ingebroken werd in een geparkeerd voertuig aan de Eisenhowerlaan. Hierbij werden drie jongens gezien. Een van de jongens had een opvallende roze broek en een bruin bomberjack aan. Tijdens een onderzoek in de buurt troffen agenten het drietal twee van 20 jaar en een van 22 jaar allen uit Utrecht - op de Adenauerlaan aan. Zij werden aangehouden en voor verhoor meegenomen naar het bureau.

Vrouw beroofd van haar mobiel

UTRECHT Woensdagavond vond ter hoogte van de Daalsetunnel een beroving plaats waarvan een vrouw het slachtoffer werd.

Een 31-jarige vrouw uit Utrecht fietste al bellend omstreeks 20.30 uur door de Daalsetunnel in de richting van de Vleutenseweg. Plotseling werd de vrouw ingehaald door een jongen op een fiets. Op het moment dat hij de vrouw passeerde griste hij de mobile telefoon uit haar handen.

De politie is op zoek naar getuigen van deze beroving. Heeft u informatie, belt u dan met de politie van het district Paardenveld tel.: 0900 88 44.

Winkeldief aangehouden

UTRECHT De politie heeft woensdagmiddag een man aangehouden voor het stelen van sportartikelen bij een winkel aan het Vredenburg.

Personeel van de winkel ontdekte dat een onbekende man met een speciale tas goederen wilde meenemen zonder af te rekenen. De 32-jarige man werd door het personeel aangehouden. De ter plaatse gekomen agenten namen de verdachte mee naar het bureau. Hij is ingesloten voor verhoor.

Vuurwerk

UTRECHT Op woensdagmiddag werden vier jongens van 12 en 13 jaar uit Utrecht aangehouden voor het afsteken van vuurwerk.

Omstreeks 13.50 uur kwam bij de politie de melding binnen dat op de Langerakbaan vuurwerk zou worden afgestoken. Ter plaatse aangekomen trof een agent de vier jongens aan die vuurwerk hadden afgestoken. Zij werden aangehouden. Alle vier gaven zij in eerste instantie een valse naam op. De ouders van jongens werden in kennis gesteld en haalden hun kinderen op. Zij zullen een alternatieve straf via Bureau Halt ondergaan.

Fietsendiefstal

UTRECHT Op woensdagvond zijn twee mannen van 28 en 38 jaar aangehouden op verdenking van poging fietsendiefstal.

Omstreeks 18.15 uur kwam bij de politie de melding binnen dat twee mannen op het Stationsplein hadden gepoogd een fiets te stelen. Ter plaatse aangekomen troffen agenten twee mannen aan die aan het opgegeven signalement voldeed. Zij werden aangehouden. Eén van de verdachte was in het bezit van een fiets. Onderzoek moet uitwijzen of deze van diefstal afkomstig is. De mannen zijn ingesloten voor verhoor.

Hennepplantage

UTRECHT Op woensdagavond heeft de politie op de Huis te Zuylenlaan een hennepplantage ontmanteld.

Na binnengekomen informatie namen agenten poolshoogte in de woning. In de woning troffen zij een in een werking zijnde hennepplantage aan. 42 Planten en de bijbehorende apparatuur werd in beslag genomen. Een 32-jarige man uit Utrecht werd aangehouden en proces-verbaal werd opgemaakt.