Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Start Verbetertrajecten 'decubitus' en 'eten en drinken' in december

Nu aanmelden voor Verbetertrajecten om kwaliteit van zorg te vergroten

Utrecht, 19 oktober 2005 Instellingen in de thuiszorg, ouderenzorg en gehandicaptenzorg kunnen zich nu aanmelden voor deelname aan de Verbetertrajecten. Het verbetertraject Eten en Drinken start op 9 december 2005. De tweede ronde van het verbetertraject Decubitus begint op 12 december 2005. In september startte al een eerste groep van twaalf teams met een verbetertraject Decubitus. De Verbetertrajecten maken deel uit van Zorg van Beter, een initiatief van het ministerie van VWS om een extra kwaliteitsimpuls te geven aan de thuiszorg, ouderenzorg en gehandicaptenzorg.

9 december 2005: start verbetertraject Eten en Drinken Uit onderzoek blijkt dat steeds meer cliënten in de zorg moeite hebben met eten en drinken. Dit kan leiden tot ondervoeding. Ondervoeding voorkom je vooral door te zorgen dat het eten en drinken weer een dagelijks feest wordt en past in het persoonlijk ritme van de cliënt. Als het gezellig is en de maaltijd smakelijker en geuriger, dan eten mensen met genoegen en voorkom je problemen. Ook zaken als goede mondzorg, aanvullende voeding of aanpassingen van bestek kunnen heel goed helpen. In het verbetertraject Eten en Drinken is onder meer aandacht voor het signaleren van ondervoeding en hier adequaat op reageren, een goede organisatie van de voedingsdienst en multidisciplinaire samenwerking van iedereen die betrokken is bij de voeding van cliënten.

12 december 2005: start verbetertraject Decubitus Decubitus (doorliggen) is een vervelend en pijnlijk probleem dat veel voorkomt. Om decubitus te voorkomen is het belangrijk het probleem op tijd te signaleren en gericht actie te ondernemen. In het verbetertraject Decubitus gaan teams van medewerkers uit diverse instellingen na waar verbeteringen nodig zijn. Vervolgens voeren zij verbeteringen uit gebaseerd op wetenschappelijke richtlijnen en goede praktijkvoorbeelden.

Werkwijze
De Verbetertrajecten hebben tot doel verpleeg- en verzorgingshuizen, thuiszorg en gehandicaptenzorg te ondersteunen bij het verbeteren van de kwaliteit van de zorg. In het najaar van 2005 starten er verbetertrajecten over de thema's decubitus, eten en drinken en zeggenschap. In 2006 volgen verbetertrajecten over seksueel misbruik, agressie en gedragsproblemen, valpreventie en medicatieveiligheid. Per thema start steeds een groep van tien organisaties die samen werken aan het meetbaar verbeteren van een specifiek onderdeel van de zorg. Zij wisselen goede voorbeelden uit en passen deze op maat toe in hun eigen organisatie. Deelnemers krijgen ondersteuning van een projectteam dat bestaat uit experts. In de verbetertrajecten wordt gewerkt met de Doorbraakmethode, een resultaatgerichte aanpak van verbeteren die ook op andere terreinen kan worden toegepast. De kennis die de teams in het traject opdoen, wordt verzameld in een databank en op grote schaal verspreid. Zo helpen de teams ook andere instellingen bij het verbeteren van hun zorg.

Meer informatie en aanmelden
Meer informatie over de Verbetertrajecten is te vinden op www.zorgvoorbeter.nl/verbetertrajecten. Instellingen die geïnteresseerd zijn in deelname aan een verbetertraject kunnen een inschrijvingsformulier aanvragen bij het secretariaat Verbetertrajecten, telefoon (030) 230 65 75, e-mail verbetertrajecten@zorgvoorbeter.nl.

Zorg voor Beter
De Verbetertrajecten maken deel uit van Zorg voor Beter. Dit programma geeft de komende jaren een extra kwaliteitsimpuls aan de thuiszorg, ouderenzorg en gehandicaptenzorg. Dit gebeurt op initiatief van het ministerie van VWS, in samenspraak met de brancheorganisaties, beroepsverenigingen en cliëntenorganisaties. ZonMw en NIZW zijn verantwoordelijk voor de uitvoering. Zorg voor Beter bestaat onder meer uit de Verbetertrajecten, het Landelijk Dementieprogramma en het Steunpunt Verpleeghuiszorg. Meer informatie is te vinden op www.zorgvoorbeter.nl.