Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

125 maanden onderzoek van jubilerende universiteit

Cohen krijgt student cadeau

Op dinsdag 18 oktober ontving burgemeester Job Cohen uit handen van Taede Sminia, rector van de Vrije Universiteit Amsterdam, een bijzonder cadeau. De VU bestaat deze week namelijk 125 jaar. En wie jarig is, trakteert...

Wat kan een jarige universiteit beter uitdelen dan, inderdaad: wetenschap. Het cadeau van de VU aan de stad Amsterdam bestaat dan ook uit 125 maanden studentenonderzoek op het gebied van sociale innovatie. Amsterdam staat bekend als een tolerante stad waar mensen uit verschillende culturen elkaar ontmoeten en waar ideeën naast elkaar bestaan. De VU wil daar een bijdrage aan geven.

De uitreiking van het cadeau vond plaats bij het Moederkind-centrum, een van de locaties van Vrouwenstemmen, een project van Bureau Parkstad, dat als doel heeft migrantenvrouwen meer te betrekken bij de buurtorganisaties en projectgroepen voor de stedelijke vernieuwing. De rector, in toga, arriveerde per fiets bij het centrum en overhandigde daar symbolisch Bianca Balker, één van de student-onderzoekers, aan burgemeester Cohen. Daarna was er een ronde-tafelgesprek waarin Cohen, Sminia en Balker nader kennis konden maken met het Moederkind-centrum en enkele van de deelnemende vrouwen.

In totaal zijn er negen thema's geselecteerd waarover twintig studenten gedurende een verlengde masterstage van enkele maanden onderzoek zullen doen. Het gaat daarbij om projecten die zich afspelen op het gebied van sociale innovatie. Bijvoorbeeld onderzoek naar loverboys, discussies op Marrokaanse websites en allochtoon ondernemersschap. Vanuit de VU zijn meerdere faculteiten betrokken bij het cadeau. Het idee hiervoor ontstond tijdens een zeer goed bezocht seminar over sociale innovatie aan de VU, dat afgelopen voorjaar door de Kenniskring Amsterdam is georganiseerd.