Gemeente Haaren




* Vrijwilliger van het jaar

Sinds 1999 kiest onze gemeente uit elk van haar dorpen een vrijwilliger van het jaar, die tijdens de nieuwjaarsreceptie in het gemeentehuis worden gehuldigd door de burgemeester. Hoe komt die keuze eigenlijk tot stand?
Welnu, in de plaatselijke blaadjes wordt ieder jaar een oproep gedaan aan de inwoners om een persoon waarvan men vindt dat die persoon vanwege haar/zijn verdiensten als vrijwilliger van het jaar in aanmerking zou moeten komen aan te melden. Door middel van schriftelijke aanmeldingen konden inwoners op die manier vrijwilligers nomineren. In ieder dorp functioneert een comité dat na zorgvuldige overweging de uiteindelijke voordracht aan de gemeente verzorgt. Afgelopen zomer werd tijdens twee bijeenkomsten met deze comités het systeem van voordrachten tegen het licht gehouden en is er een aantal kritische kanttekeningen bij geplaatst. De grootste nadelen zijn dat er nauwelijks mensen te vinden zijn die door middel van een brief kandidaten willen nomineren en dat ieder dorp zijn eigen criteria hanteert. Daarom is de procedure herzien en zal de benoeming van de vrijwilliger van het jaar voortaan als volgt worden geregeld:


1. De vrijwilligers van het jaar zijn afkomstig uit één van de volgende sectoren:

· Mantelzorg

· Sportsector

· Sociaal-cultureel werk (bijv. jeugd, kindervakantiewerk, toneel, kunst etc)

· Maatschappelijke dienstverlening (bijv. ouderen, gehandicapten, Zonnebloem, vluchtelingenwerk etc).
2. Ieder dorp levert één kandidaat uit één vooraf bepaalde sector. Het systeem rouleert, zodat ieder dorp aan de beurt komt voor iedere sector.

3. Per dorp opereert een comité dat per jaar één kandidaat werft.

4. De criteria waaraan de vrijwilliger van het jaar moet voldoen zijn:

· Hij of zij mag niet al een Koninklijke Onderscheiding hebben ontvangen.

· De huldiging kan niet postuum plaatsvinden.
· Het moet een persoon zijn van onbesproken gedrag.
· Hij of zij moet bij voorkeur binnen het eigen dorp, maar in ieder geval binnen onze gemeente wonen.

· De reden voor zijn / haar nominatie moet zijn gebaseerd op langdurige, jarenlange inzet.

· De betrokken vrijwilliger moet intensief bezig zijn met het vrijwilligerswerk.

5. De comités moeten vóór 1 november de naam van hun kandidaat en een schriftelijke motivatie doorgeven aan de gemeente.
6. In een bijeenkomst met een vertegenwoordiger van de gemeente wordt de voorgedragen kandidaat aan de hand van criteria beoordeeld.

Met deze nieuwe procedure hopen we een eenduidige, eerlijke en duidelijke regeling te hebben opgesteld voor de verkiezing van de vrijwilliger van het jaar van de gemeente Haaren. De gemeente stelt het bijzonder op prijs op deze manier telkens een aantal vrijwilligers in het zonnetje te zetten.

Het college van B&W.