Novib

Novib en Oxfam improviseren met tunneltenten

Donderdag 20 oktober 2005

Novib en Oxfam International werken aan een tunneltent, als tijdelijke oplossingen voor het schrijnende tekort aan onderkomens voor miljoenen dakloze slachtoffers van de aardbeving in Zuidelijk Azie. Steeds meer slachtoffers komen direct in gevaar door het tekort aan wintertenten, de invallende winter en de logistieke problemen bij het vervoeren van hulpgoederen naar de getroffen gebieden.

De race tegen de klok dwingt de hulpverlening tot improviseren. De organisaties laten al extra tenten produceren, maar kijken ook naar andere mogelijkheden. In India heeft Oxfam een tijdelijk onderkomen ontworpen dat door iedereen in elkaar gezet kan worden met materialen die ter plekke beschikbaar zijn. Er wordt al vijf jaar gewerkt aan het ontwerp en het is getest in koelloodsen en windtunnels.

De voordelen zijn legio. De onderkomens, in de vorm van een tunnel, kosten ongeveer 140 dollar per stuk en bieden voldoende plaats aan zes mensen. Ze kunnen zonder speciale gereedschappen in elkaar worden gezet van plastic zeil, pijpen, isolatievilt en touw, allemaal spullen die beschikbaar zijn op plaatselijke markten, weet Novib. De tunnelvorm levert optimale leefruimte, extra belangrijk gedurende de barre winter, wanneer iedereen lange periodes binnen moet blijven. Het ontwerp van gelaagde tunnels houdt tenslotte de warmte veel beter vast dan gewone tenten.

Het plan is voorgelegd aan lokale gemeenschappen, andere hulporganisaties en de plaatselijke overheden en iedereen reageert enthousiast. De behoefte aan onderkomens is zo enorm dat Novib en Oxfam komende tijd veel meer noodgrepen willen toepassen.

Novib is het Nederlandse lid van Oxfam International, een samenwerkingsverband van twaalf onafhankelijke
ontwikkelingsorganisaties. Het gezamenlijk ideaal: een rechtvaardige wereld zonder armoede.
Bron: Novib, 20 oktober 2005
Auteur: Novib