Pakistan: Tekort aan tenten en distributiecapaciteit

Kerkinactie

Utrecht, 20 oktober

Pakistan: Tekort aan tenten en distributiecapaciteit voor noodhulp

Kerkinactie en ontwikkelingsorganisatie ICCO hebben via hun lokale partnerorganisatie tot nu toe 13.000 families in kleinere dorpen in Pakistan voorzien van voedselpakketten en tijdelijk onderdak. Er zijn vooral winterbestendige tenten nodig, en er is te weinig materieel om extra tenten gedistribueerd te krijgen. Het slechte weer is een extra complicerende factor bij de noodhulpoperatie.

Tekort aan tenten
Kerkinactie en ICCO hebben via hun partnerorganisatie 13.000 families kunnen voorzien van winterbestendige tenten en voedsel. Zij doen dat per helikopter en vrachtwagen. Door donoren zijn nog eens 6.000 extra tenten toegezegd aan de lokale partner van Kerkinactie en ICCO, een lokale Pakistaanse tentenmaker levert 300 winterbestendige tenten per dag. Met deze aantallen zit deze partnerorganisatie van Kerkinactie en ICCO aan haar maximale distributiecapaciteit.

Inzetten extra helikopters
Als er meer helikopters in Pakistan zouden zijn, kunnen er meer tenten verspreid worden. De Nederlandse regering heeft momenteel een aantal helikopters in Afghanistan. In NAVO verband wordt nu besproken of deze helikopters voor noodhulpwerkzaamheden in Pakistan ingezet kunnen worden. Noodhulpmedewerker Jacques Willemse van Kerkinactie en ICCO: 'Mocht dat akkoord er komen, dan moeten de Nederlandse helikopters wel een gedaantewisseling ondergaan. Ze moeten met VN logo vliegen en de militaire kenmerken van de helikopters moeten verwijderd worden. We moeten alle schijn vermijden richting de lokale bevolking dat er buitenlandse militairen boven hun hoofd cirkelen.'

Wegen repareren
Willemse: 'Het is nu aan de Pakistaanse overheid om een koers te kiezen: Of via de NAVO extra helikopters regelen, of lokale mensen mobiliseren om de wegen te repareren, desnoods met een schop.' Kerkinactie en ICCO zien het meeste heil in het repareren van de wegen. 'Naarmate de winter vordert, wordt het steeds gevaarlijker om te vliegen in het bergachtige gebied. Helikopters waaien simpelweg uit de lucht', aldus Willemse.

Race tegen de klok
Een tekort aan tenten en distributiecapaciteit, en het slechte weer, kunnen uitdraaien op een humanitaire ramp. 'In de afgelegen bergdorpen is het 's nachts min 6 graden. Over een maand ligt daar drie meter sneeuw en kan de temperatuur 's nachts dalen tot -20 graden. Onze angst is dat de sterksten de weg naar de stad, en dus naar onderdak en voedsel, weten te vinden, maar dat de meest kwetsbaren in de kou zullen achterblijven en sterven', aldus Raymond Bernardus, noodhulpmedewerker ter plaatsen van Kerkinactie en ICCO.


--
Voor meer informatie (